11.12.2006.

Govor predsjednika Mesića na otvaranju EUinfo centra

 

Poštovani gospodine Degert

Ekscelencije,

Poštovani uzvanici,

Nisu baš česte prilike poput ove, da u Hrvatskoj promoviramo jedan novi informacijski prozor u svijet. Stoga se posebno radujem što od danas Europska komisija hrvatskoj javnosti nudi pogled kroz jedan drugačiji prozor - onaj koji širi horizonte naših dosadašnjih spoznaja o svijetu čijim dijelom želimo biti.
Prozor je to u Europsku uniju, jer otvara mogućnost svima da putem najmodernijih tehnologija dođu do najsvežijih informacija o Uniji.
Prozor je to u proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji, toliko medijski, ali i stvarno prisutnog u našoj svakodnevnici, a često puta bez prave svijesti o njegovom značenju.
Ovo je, također, i prozor u budućnost - budućnost kojoj smo se priklonili, i koja je već gotovo 15 godina naš strateški cilj.
Put prema tom cilju odvija se u etapama, korak po korak. I zahtijeva prilagođavanje, koje nije uvijek lako niti jednostavno.
Za mog nedavnog boravka u Bruxellesu i susreta s visokim dužnosnicima europskih institucija dobili smo mnogo pohvala na do sada prijeđeni put. Pred nama je, međutim, još mnogo odluka koje treba donositi u nastavku toga puta.
Sigurno je, a i ovdje to želim istaknuti, da europski model pruža dovoljno prostora za donošenje odluka primjenom europske metodologije, uz istovremeno uvažavanje nacionalnih interesa.
Kao što sam to već više puta naglasio, naš europski put je, u svojoj suštini, put usvajanja europskih standarda. I važno je ne zaboraviti da nitko umjesto nas te standarde ne može doseći.
Sportskim rječnikom rečeno: letvica je podignuta. Zalet i odraz da je preskočimo ovisi o našoj kondiciji. A ona zahtijeva ozbiljne pripreme i određeno vrijeme. Zahtijeva, također, i mobilizaciju svih resursa i energije, uz neprestano održavanje dinamike toliko potrebne da se ne zaostane u formi. Napori su to koje već više godina ulaže više stotina ljudi, aktivnih u procesu približavanja Hrvatske EU.
Raduje me što će EU Info centar pružati najkvalitetnije informacije onima koji nisu neposredno uključeni u taj proces. Njihova radoznalost pomoći će boljem razumijevanju sadržaja, dinamike i zakonitosti samoga procesa.
Ne treba zaboraviti da proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji nije proces koji se tiče samo politike i političara. Upravo obratno, to je sveobuhvatan proces koji se tiče svih nas zajedno i svakog od nas posebno. On se dotiče svakog pojedinog građanina i zadire  u svaki segment njegova profesionalnoga života, ali i privatne sfere njegova postojanja.

Volio bih, stoga da Centar ima što veći broj korisnika. Ne samo kao izvor informacija, nego kao poticaj na razmjenu mišljenja i konstruktivnu raspravu. I to ne samo o budućnosti Hrvatske u Europi, nego i o budućnosti same Europske unije.

Važna je dimenzija Europe kojoj se približavamo - Europa građana. Jer: ne harmonizira se samo zakonodavstvo; ne mjere se samo gospodarska dostignuća; ne traži se samo primjena demokratskih načela...
Upravo je građanin onaj krajnji korisnik zbog kojega je Unija stvorena i koji bi trebao od nje imati najviše koristi.
Izjednačenost u ostvarivanju njegovih prava i pružanje jednake prilike omogućava svakom građaninu Unije da pred istim izazovima ima jednake šanse. A to se postiže izjedančenim pravom na informaciju.
Drago mi je da je Zagreb, glavni grad jedne od zemalja – kandidata, dobio Centar u kojem su na jednom mjestu dostupne iste informacije kao i u bilo kojem kutku Europske unije.
A to znači da građani Hrvatske mogu biti korisnici istih informacija koje su na raspolaganju svakom građaninu Europske unije.
U tome vidim posebnu vrijednost otvaranja Centra i važan korak u našem približavanju Uniji.
Stoga pozdravljamo i s nestrpljenjem očekujemo još jedan korak Europske komisije - inauguraciju EU info busa koji će ove iste informacije prenositi u sve krajeve Hrvatske.
I dopustite mi, na kraju, da izrazim osobito zadovoljstvo natječajem kojeg je za ovu prigodu upriličila Europska komisija. Posebno mi je drago da je odaziv mladih ljudi bio višestruko iznad očekivanoga i čestitam svima koji su se u natječaj uključili.
Interes za temu, koja je svakodnevno i pred našim očima ‘Što meni odnosno nama donosi Europska unija’, daje nadu da će ovaj prozor u svijet kojeg smo upravo inaugurirali za ove mlade ljude uvijek biti otvoren.

Zahvaljujem!