12.12.2006.

Govor predsjednika Republike na proslavi Dana HRZ i PZO

 

Poštovani vojnici, dočasnici, časnici, vojni službenici i namještenici, pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane,
s ponosom i iskrenim zadovoljstvom čestitam vam 15. obljetnicu ustrojavanja i dan vaše grane. S ponosom - zato što imam čast biti vrhovnim zapovjednikom  Oružanih snaga čije se ratno zrakoplovstvo može podičiti sjajnim uspjesima i poduhvatima. Sa zadovoljstvom - zato što  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana danas izvršava cijeli niz mirnodopskih zadaća, dokazujući svoju spremnost, obučenost i visoku profesionalnost. 
U godini u kojoj slavimo petnaestu obljetnicu ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, želim još jednom podsjetiti na put koji smo morali proći u procesu izgradnje slobodne i suverene domovine.
Agresija na Republiku Hrvatsku i nasilje proizašlo iz pokušaja ostvarenja zapadnih granica velike Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag, nanijelo nam je ogromne ljudske i materijalne gubitke, te usporilo naša nastojanja za izgradnjom slobodne i demokratske države.
Posljedice agresije nisu nestale nakon završnih operacija kojima smo oslobodili naš teritorij, već su se osjećale godinama nakon toga. Moram reći kako ih, usprkos svom napretku koji smo postigli, osjećamo i danas.

No, moram isto tako naglasiti kako smo uvidjeli da se ratne posljedice mogu najbolje prevladavati kroz izgradnju demokratske, slobodne, suverene i prošlošću neopterećene Hrvatske, te kroz europske integracije koje pružaju povijesnu šansu svim onim narodima koji su odlučili živjeti u miru i stabilnosti europskog kontinenta.
Mi danas imamo otvoren put prema tim integracijama i o nama ovisi kada ćemo se pridružiti povijesnim europskim integracijskim projektima. Važno je u NATO savez i Europsku uniju ući što spremniji, sa završenim ključnim reformama i takvim institucionalnim kapacitetima koji će jamčiti daljnji napredak u razvoju Republike Hrvatske.
Više sam puta istaknuo, a to činim i danas, kako je dostizanje navedenih standarda u prvom redu interes i potreba Republike Hrvatske. Na primjeru razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske možemo pokazati što to u stvari znači. Stvaranje modernih, mobilnih, opremljenih, obučenih i fleksibilnih snaga temeljni je princip kojim osiguravamo ispunjenje osnovnog cilja – očuvanja cjelovitosti Republike Hrvatske. Ali mi istodobno moramo imati takve profesionalne oružane snage koje će djelovati u demokratskom okruženju i koje neće, jer to ne smiju, pokušavati djelovati u prostoru politike. Takvih smo primjera mi, na žalost, imali.
Nadalje, moramo izgrađivati oružane snage u smjeru ispunjavanja svih profesionalnih potreba njezinih pripadnika.
Stoga ću ponovno naglasiti, da se u nastojanju dostizanja željene razine opremljenosti i obučenosti, ne smije zaboraviti na potrebe ljudi koji sav taj posao moraju odraditi kvalitetno i na vrijeme.
Ne mogu se oteti dojmu da se personalne reforme provode sporije negoli je to nužno. Još uvijek se ne poklapaju planovi i realizacije programa izdvajanja, promicanja i pribavljanja osoblja. Znam da su mnogi od vas i ove godine očekivali redovito promaknuće u činu koje nije realizirano zbog probijenih kvota, no ne vašom krivnjom.
Upravo se zato i zalažem za što brže formiranje sustava koji će svakoj djelatnoj vojnoj i civilnoj osobi u Oružanim snagama, u svakom trenutku moći odgovoriti na pitanje o daljnjoj projekciji njegove karijere, promaknuću i ostalim aspektima njegova profesionalnog razvoja.
Čovjek je ključ svakog uspjeha. Ono najvrjednije što imamo. Zato je  zadržavanje i pridobivanje kvalitetnog osoblja jedan od najvećih izazova Oružanih snaga u budućnosti.
Nadam se da će tome pridonijeti i unaprijeđen sustav plaća koji bi trebao uskoro zaživjeti.
Također očekujem i dodatne napore najodgovornijih dužnosnika i časnika u sustavu obrane kako bi se do kraja razradio i unaprijedio sustav stambenog zbrinjavanja te podizanja radnog i životnog standarda svakog pojedinca.
Poštovani zrakoplovci,

u proteklih ste 15 godina uspjeli postići ono što je uspjelo samo rijetkima – uz istodobno provođenje borbenih operacija školovali ste vlastiti pilotski kadar, usavršavali se, prilagođavali i jačali. Vaša su postignuća ogledalo vašeg entuzijazma i velike ljubavi prema zrakoplovstvu. 
U današnjem se zrakoplovstvu ogledaju djela i svih  onih koji su dio svojih profesionalnih karijera utkali u njegovo stvaranje i jačanje. Svima od srca čestitam. Posebnu počast odajem svim vašim kolegama koji su svoje živote nesebično podarili za slobodu i neovisnost svoje domovine.  Neka vas i njihova žrtva potakne na još veću predanost svom pozivu.

Želim vam ispunjenje svih postavljenih ciljeva,  te još mnogo osobnih i profesionalnih uspjeha.

Hvala!