16.12.2005. - Zagreb

Govor predsjednika Mesića na obilježavanju 80. obljetnice Hrvatskog lovačkog društva

 

Poštovani sudionici ove svečanosti,
cijenjeni lovci,
dame i gospodo,

 

Dopustite mi na početku da zahvalim Hrvatskom lovačkom savezu i njegovu predsjedniku generalu Đuri Dečaku na pozivu da budem gost na ovoj svečanoj sjednici, na kojoj se obilježava 80. obljetnica osnutka vaše udruge.
Lov je, znamo, star koliko i ljudsko društvo. Prve su ljudske zajednice bile lovačke, prva oruđa i oružja namijenjena lovu. Lov je pristuan u svim kulturama i civilizacijama do danas. Stoga nije neobično da počeci hrvatskoga lovstva sežu u duboku povijest, a prvi povijesni zapisi o lovu sežu u početke naše pisane kulture.
Nekada je lov bio životna potreba, a tek poslije zabava. Danas je lov sintetizirao te svoje prvotne ciljeve s ekološkim, sportskim, gastronomskim, turističkim i drugim zadaćama, koje ima u suvremenom društvu. Uz to, ostaje nezastarivo socijalno značenje lovstva i za suvremenog čovjeka, kojemu je lov kao osobit oblik međuljudskog zajedništva u okružju autentične prirode, možda više nego ikad mogućnost da se duhovno i tjelesno obnovi od posljedica stresnog načina života.
Hrvatski lovci osnovali su 1881. godine prvu lovačku udrugu u Hrvatskoj, čime je u nas započelo organizirano lovstvo. Ova osamdeseta obljetnica obilježava se u spomen osnutka Saveza lovačkih društava Hrvatske i Slavonije godine 1925, kao krovne lovačke udruge.
Tijekom svojega djelovanja Savez je uz organiziranje lovaca - kojih je danas više od pedeset tisuća, okupljenih u više stotina udruga - razvijao brojne svoje djelatnosti vodeći se osnovnim ciljem: očuvanjem, uzgojem, i pravilnim izlovom divljači, a u širem smislu očuvanjem prirode i prirodne ravnoteže.
U tu svrhu Hrvatski lovački savez djeluje surađujući s prirodoslovnim znanstvenim ustanovama i udrugama, s tijelima državne uprave, Hrvatskim šumama, turističkim društvima i tvrtkama te športsko-rekreacijskim udrugama, razvijajući i zapaženu međunarodnu suradnju.
Znamo da je lovstvo imalo i ne malu ulogu u Domovinskom ratu, osobito u početku obrane, kada je pružilo prvi oslonac obrani Hrvatske.         Tada su lovci svojim oružjem, a još više spremnošću da brane Hrvatsku od agresije pokazali na djelu svoju hrabrost i domoljublje, pa je više stotina lovaca poginulo braneći Hrvatsku.
Danas hrvatski lovci, obilježavajući ovu obljetnicu, mogu s ponosom reći da imaju iza sebe vrijednu povijesnu baštinu. No baština uvijek obvezuje.
Želim vam da i dalje u svom radu budete nadahnuti prije svega onim što je u vašemu zvanju najplemenitije - ljubavlju za prirodu, za njezino očuvanje i ravnotežu, vodeći se starom istinom da je zemlja sa svim svojim živim bogatsvima dana čovjeka da njome brižno upravlja, na korist današnjemu i budućim naraštajima. 
Dopustite na kraju da vam svima srdačno čestitam ovu obljetnicu i zaželim dobru lovačku sreću, obilje trofeja, srdačnoga druženja, a najviše plemenitih djela u očuvanju naše prirodne baštine.
Hvala!