03.12.2009. - Skopje

Izjava predsjednika Mesića nakon razgovora s makedonskim predsjednikom

 

Gospođe i gospodo,

Završili smo prijateljske i konstruktivne razgovore s predsjednikom Ivanovom i njegovim suradnicima. Predsjednik Ivanov je, neposredno nakon stupanja na dužnost, odabrao upravo Hrvatsku kao zemlju koju će prvu službeno posjetiti.
Ima, svakako, određene simbolike u tome što je Republike Makedonija posljednja država regije koju posjećujem pri samome kraju posljednje godine mojega desetgodišnjeg predsjedničkog mandata. Ali – i više od simbolike. To je još jedna potvrda dobrih odnosa naših zemalja i svijesti koja postoji na obje strane o potrebi njihovoga daljeg razvijanja u obostranom interesu.
Naši se odnosi dobro razvijaju, ali – a to što govorim nije fraza – mogli bi i bolje. Drugim riječima, još uvijek ima neiskorištenih kapaciteta na obje strane, neotkrivenih potencijala i ovdje i kod nas, a pogotovo nismo učinili ni izdaleka onoliko koliko bismo mogli u istraživanju i realiziranju mogućnosti zajedničkoga nastupanja na trećim tržištima.
Ovo što govorim ne treba shvatiti kao kritiku, nego kao poticaj vladama obiju zemalja da nedvojbeno postojeću političku volju za razvijanjem hrvatsko-makedonskih odnosa pretoče u konkretne poteze i projekte.
Razgovarali smo podrobno i o stanju u regiji. Iznio sam neka naša strahovanja što se tiče mogućih novih žarišta nestabilnosti i upozorio kako potencijalnu opasnost valja na vrijeme prepoznati i neutralizirati. Pri tome odlučujuću ulogu mora preuzeti međunarodna zajednica.
Izrazio sam nadu i uvjerenje da će biti moguće pronaći rješenje makedonsko-grčkoga spora tako da se makedonski identitet ne dovodi ni na koji način u pitanje, a da se i Grčka – u isto vrijeme – ničim ne osjeti ugrožena. Veselilo bi nas kada bi se makedonsko-grčki spor rješavao kao i naš sa Slovenijom, dakle kao bilateralno pitanje što bi Makedoniji otvorilo put prema euro-atlantskim integracijama. Hrvatska taj put podupire i spremna je Makedoniji, kao uostalom i svim drugim zemljama regije, na njemu pomoći.
Informirao sam, s time u vezi, mojega domaćina i o tome kako teku pristupni pregovori o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, nakon što je skinuta slovenska blokada. Postoje još određeni problemi, spomenut ću samo stanovište Tužiteljstva Haaškoga suda o našoj suradnji s tim sudom, ali siguran sam da ćemo ih prevladati, kao i da ćemo uspješno završiti sve započete reforme.
Naravno, da smo spomenuli i ulogu Hrvata u Makedoniji i Makedonaca u Hrvatskoj u građenju međudržavnih odnosa. Drago mi je što je makedonska strana osigurala uvjete za pomoć i podršku hrvatskoj manjini, što je ne samo značajno za njezine pripadnike, nego i za ukupnost naših bilateralnih odnosa.
Zaključno, izražavam zadovoljstvo kako samim posjetom, tako i upravo završenim razgovorima i siguran sam da ćemo na njihovome tragu unaprijediti dobre i prijateljske odnose naših dviju zemalja – na korist ne samo njih, nego i cijele regije.
Hvala!