09.12.2009.

Izjava predsjednika Mesića nakon razgovora sa crnogorskim predsjednikom

 

Gospođe i gospodo,

Završili smo vrlo prijateljski i otvoren razgovor s predsjednikom Crne Gore i njegovim suradnicima. Moram reći da je razgovor bio i ugodan, jer među nama nema otvorenih pitanja ili problema koji bi predstavljali prepreku daljem razvoju međudržavnih odnosa.
Naravno, postoji još pitanje granice na moru koje nije definitivno riješeno. Ja sam uvijek zastupao stanovište da s tim rješavanjem ne treba žuriti, jer sadašnji privremeni režim savršeno funkcionira, a u svim ovim godinama od kako smo se o njemu suglasili nije bilo ni jednog, jedinog incidenta. Slažemo se, međutim, kada se steknu uvjeti za definiranje konačnog rješenja toga pitanja, da potražimo – suglasno – pomoć Međunarodnog suda pravde.
Predsjednik Vujanović posljednji je državnik iz regije koji službeno posjećuje Republiku Hrvatsku u mojem desetgodišnjem mandatu koji se bliži kraju. I to – sasvim sigurno – nije slučajno. Crna Gora bila je prva koja se - izjavom svojega tadašnjeg premijera – suočila s istinom o tome što se zbivalo u vrijeme raspada jugoslavenske federacije i koja je preuzela svoj dio odgovornosti u tim zbivanjima, s što je kasnije našlo odraza i u nekim konkretnim potezima.
Zahvaljujući takvoj politici, zahvaljujući hrabrosti koju je službena Podgorica pokazala kada je trebalo priznati i ono, što nije bilo ugodno priznati, mi smo mogli prihvatiti pruženu ruku i početi izgrađivati naše odnose na novim osnovama i u novim okolnostima. Danas su hrvatsko-crnogorski odnosi odlični, usuđujem se reći da su takvi, da bi mogli poslužiti kao primjer za građenje odnosa u regiji.
Svakako, ne malu ulogu u tome odigrali su i igraju i dalje Crnogorci koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Crnoj Gori. Naše dvije manjine, čak i ako se ponekada nađu neka pitanja koja treba rješavati da bi se uspješno moglo dalje, na najboljem su putu da postanu ono što manjine u ujedinjenoj Evropi doista mogu i moraju biti – mostovi spajanja.
Razmijenili smo mišljenja i o stanju u regiji. Apsolutno se slažemo u ocjeni da regiji trebaju mir, stabilnost i sigurnost, jer samo u tome okviru moguć je i napredak koji nam je svima potreban. Hrvatska će i dalje ustrajati na građenju regionalne suradnje, duboko svjesna činjenice da njezini odnosi sa susjedima, ali i prema susjedima nemaju samo bilateralno značenje, nego da imaju itekakvog utjecaja i na opće stanje u regiji.
Pozdravljamo napredak Crne Gore na putu prema članstvu u Atlantskome savezu i spremni smo na svaki način pomoći i u njezinome približavanju Evropskoj uniji.
Dotakli smo se i aktualnih svjetskih tema, kao što je gospodarska kriza. Mi smo male, odnosno manje zemlje, ali i mi možemo uzajamnom suradnjom s jedne strane ublažiti posljedice gospodarske krize.
Drago mi je što smo danas mogli obaviti razmjenu mišljenja sa crnogorskom stranom i očekujem da će i moj nasljednik prepoznati važnost odnosa sa Crnom Gorom i još neiskorištene potencijale za njihovo dalje proširivanje.
Hvala!