Izjava za javnost

                                   

 IZJAVA ZA JAVNOST

 

S rastućom zabrinutošću pratim zaoštravanje odnosa između Republike Hrvatske i Republike Srbije u širem kontekstu izbjegličke krize što je postala europskim problemom. Smatram da mi činjenica što sam, kao predsjednik Repubike Hrvatske, kroz punih deset godina poduzimao sve što sam mogao kako bih pridonio normaliziranju hrvatsko-srpskih odnosa, kako međudržavnih, tako i međunacionalnih, daje pravo da javno progovorim o sadašnjoj situaciji.

Nema nikakvog opravdanja da se pripremljenost, ili nepripremljenost za suočavanje sa sve većim brojem izbjeglica, bilo u Srbiji, bilo u Hrvatskoj koristi kao alibi za oživljavanje ne samo retorike, nego i politike kojih se sjećamo iz početka devedesetih godina dvadesetog stoljeća. Stoga upozoravam na iznimno veliku odgovornost i političara, ali i medija za svaku izgovorenu ili napisanu riječ, za svaku gestu ili potez u okviru odnosa dviju država. Normalni odnosi između Hrvatske i Srbije ključni  su za normalizaciju prilika na području bivše Jugoslavije, a njihovo nekontrolirano pogoršavanje, odnosno spirala toga pogoršavanja nužno će imati negativne posljedice u cijeloj regiji.

Ključno je da se obje strane, ali i Europska unija koja još uvijek ne drži situaciju čvrsto pod kontrolom, vrate osnovnom pitanju, a to je sudbina desetaka tisuća ljudi koji bježe pred ratom, neimaštinom i besperspektivnošću, kako s Bliskog istoka, tako i iz Afrike. One koji su već stigli u Europu treba dočekati i zbrinuti kao ljude, što Europa – ako se organizira – nesumnjivo može. A one za koje se ne želi da krenu putem izbjeglištva, može se zadržati u njihovim zemljama samo tako da se uklone uzroci koji ih tjeraju na izbjeglištvo. To je dug proces, ali neminovan. Za neke će biti i bolan, ali za budućnost svijeta je neizbježan. Sa sviješću o tome morala bi djelovati i hrvatska politika, odnosno svi njezini protagonisti, oni na vlasti i oni u oporbi. Postupanje prema izbjeglicama nije i ne smije biti način za stjecanje unutarnjepolitičkih poena, već za dokazivanje zrelosti, civiliziranosti, tolerancije i humanosti.

U Zagrebu, 24. Rujna 2015. Stjepan Mesić

       Predsjednik RH 2000. – 2010.