Kina, Shenzhen, 18. 10.2018.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, boravio je u Shenzhenu od 17. do  20. listopada 2018., gdje se susreo sa direktorom Razvojno istraživačkog centra (RIC) uprave grada Shenzhena,  Sikang Wu-om u njegovom uredu.

Direktor Wu, koji je pozvao predsjednika Mesića u posjet Shenzhenu, upoznao je bivšeg Predsjednika s djelovanjem Razvojno istraživačkog centra,  koji je osnovan 2011. i posvećen je  da  upravi Shenzhena  osigura strateški uvid u području lokane ekonomije, društvenog razvoja reforme i otvaranja. RIC je, kazao je direktor Wu, razvio široku suradnju s domaćim i međunarodnim think tankovima te je objavio stotine istraživačkih radova. U 2016. godini šangajska Akademija društvenih znanosti rangirala je RIC kao 32 think tank na listi 100 utjecajnih think tankova Kine.

Direktor Wu  izrazio je veliki interes za produbljivanje suradnje s Hrvatskom te iznio sve prednosti koje pruža suradnja s gradom kao što je Shenzhen koji je se od malog grada s 30 tisuća stanovnika razvio u međunarodni metropolis s 20 milijunskom populacijom. Kazao je kako je BDP Shenzhena prešao  300 milijardi dolara i približava se BDP-u  Singaporea i Hong Konga. Po snazi izvoza i uvoza Shenzhen već 23 godine za redom pobjeđuje sve gradove u Kini. Direktor Wu je kazao kako je Shenzhen financijski centra južne Kine i jedan od  dva burzovna centra u Kini.

Shenzhen je zajedno s Hong Kongom, Guangzhouom i  Macaoom  i drugim gradovima Delte Biserne rijeke Pearl oblikovao  “One Hour Living Circle” kojim se omogućava 70 milijuna ljudi koji žive u tom području visoka kvaliteta života pomoću brzog dolaska na posao, u škole ili na rekreaciju. Ti gradovi imaju zajedno BDP od 1.4  tisuće milijardi dolara zahvaljujući brzom razvoju industrije, visoke internacionalizacije i inovatorskom duhu. Taj prostor ima, kazao je Wu, ključnu ulogu na putu ostvarivanja inicijative „jedan pojas, jedan put.“

Brzi razvoj Shenzhena, kazao je direktor Wu pokreće: otvaranje, reforma i inovacije.

Predsjednik Mesić i direktor Wu su se složili  kako se suradnja Shenzhena i Hrvatske treba razvijati u tri pravca: suradnja u području poljoprivrede  i raznih oblika maritimne industrije zato što Shenzhen predstavlja veliko tržište za uvoz visoko kvalitetnih proizvoda iz Hrvatske. Uvozna snaga shenzhenskog tržišta je 10 milijardi dolara.

Kao drugo područje suradnje istaknuta  je high-tech industrija. U Shenzhenu djeluje oko 3 milijuna komercijalnih tvrtki od čega je sedam lokalnih  kompanija na listi Fortune Global 500.  Ukupno ulaganje u  R&D  iznosi  4.1% of BDP-a što je stopa koja premašuje onu u Europi i SAD-u  i slična je stopi Južne Koreje. 

Treće područje suradnje koje ima veliki potencijal je razvoj turizma između Hrvatske i Shenzhena koji ima najveći broj putničkih agencija o kvadratnom kilometru i aerodrom koji spada u pet najvećih aerodroma u Kini.   

  

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić održao je i nekoliko susreta s predsjednikom Gang Li-om koji vodi  Udrugu izvoznika i uvoznika Shenzhena (SZFIEA) s kojim je razgovarao o mogućnostima uvoza hrane iz Hrvatske na shenzhensko tržište.

Poznata kinesko-hrvatska poduzetnica Liu Pilato Liying, koja je organizirala susrete u Shenzhenu,  istakla je kako  bi ulazak hrvatskih proizvođača hrane na shenzhensko tržište  donio velike dobitke hrvatskoj ekonomiji kao i kineskim kupcima. Kazala je kako Hrvatskoj nedostaje znanje o velikoj  ekonomskoj moći Shenzhena i brojnim prilikama za suradnju  te da je uložila velike napore kako bi se to promijenilo. Liu Pilato Liying  kazala je kako je njezino poslovno iskustvo u promoviranju i prodaji hrvatske hrane kroz Hrvatske paviljone vrlo pozitivno te je pozvala  sve zainteresirane hrvatske kompanije da se pojave na shenzhenskom tržištu, koje je zahtjevno ali i otvoreno za velike poslove. 

Predsjednik Li je kazao kako uvoze dosta hrane i iz Europe, posebice Belgije, ali da ih zanima širenje suradnje s Hrvatskom u području hrane i vina te da mu je cilj što prije otvoriti hrvatski paviljon u kojem će se predstaviti najbolji hrvatski proizvodi iz velike prehrambene industrije, ali i malih poduzetnika,

Kazao je i kako je u ovom trenutku počela prodaja hrvatskih sardina u Kini on line te da je vidljiv veliki interes kupaca.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić posjetio je i  Yantian International Container Terminals pokraj Shenzhena  kojim upravlja privatna - državna  tvrtka  Hutchison Yantian Port Group and Hutchison Port Holdings.

Međunarodni kontejnerski terminali Yantian otvoreni su 1994. godine a ove godine izbrani s među  Top 10 kontejnerskih  terminala te dobili nagradu kao  najbolji operativni kontejnerski terminal u Aziji.

Predsjednika Mesića je s radom luke Yantian, blizu grada Shenzhena čiji izvoz i uvoz  se odvija preko te luke, upoznala glavna menadžerica Carman Leung koja je rekla kako je njihova  luka pametna i zelena, jer poštuje načela održivog razvoja te  pripada svjetskoj klasi luka.

–Luku Yantian karakteriziraju  prirodni duboki vodeni vezovi i neusporedive sposobnosti rukovanja s mega-kontejnerima. Yantian se dokazao kao poželjna linija za mega-brodove u Južnoj Kini i jedan od najzaposlenijih kontejnerskih terminala na svijetu– kazala je direktorica Leung.