Pazin, 25.09.2015.

exPRH – Istarska županija, svečana sjednica, Pazin, 25.09.2015.

 

 

                  Gospodine župane,

                  gospodine predsjedniče Vlade,

                  gospođe i gospodo, cijenjeni gosti i uzvanici,

 

Zahvaljujem na mogućnosti što mi  je pružena da vam se obratim na ovoj svečanoj sjednici. Posebno mi je to drago zbog toga što sam počasni građanin Istarske županije, pa je današnji dan, kada se i ovom svečanom sjednicom proslavlja Dan županije – i moj dan; dakle i moj praznik.

Drago mi je što u prilici kao što je ova ne zaboravljate one koji su u teškim vremenima ponijeli zastavu borbe za slobodu. Volio bih da je tako u cijeloj Hrvatskoj, da se povijest ne zaboravlja, da se ne falsificira, da se odaje počast onima koji su povijest stvarali i kojima – u krajnjoj liniji – imamo zahvaliti na tome što danas živimo u slobodnoj i samostalnoj hrvatskoj državi.

Pri tome niti zaboravljam, niti ispuštam iz vida činjenicu da su hrvatski branitelji, među njima mnogi iz Istre, mada ovdje rata nije bilo, na svojim plećima iznijeli teret žestoke  borbe u nametnutom ratu. I njima nedvojbeno pripada naša zahvalnost.

Ove godine slavimo Dan Istarske županije u složenim prilikama, izazvanima izbjegličkom krizom nezapamćenih razmjera. Ovaj dio Hrvatske time još nije pogođen, ali logično je  pretpostaviti da će u savladavanju toga problema cijela Hrvatska morati upeti sve snage i korisititi sve svoje sposobnosti.

O tome što i kako radi Vlada pozvan je nešto reći premijer. Ja mogu samo primijetiti da sam, doslovno, oduševljen načinom na koji se prema izbjeglicama u dijelovima naše zemlje u koje oni dolaze, ponašaju obični  građani.

Svaka im čast! Tako se pokazuje humanost i tolerancija, tako se demonstrira tolerancija prema drugima i drugačijima, tako se iskazuje i dokazuje civiliziranost i evropejstvo.

Bez velikih i zvučnih fraza, ali gestama razumijevanja i spremnosti da se pomogne onima koji bježe ne zato što to žele, nego zato da sačuvaju svoje živote i dostojanstvo i da otvore perspektivu budućnosti. Odnositi se ljudski prema drugim ljudima, bez obzira na to koje su rase, nacije ili vjere, to je  velika odlika po kojoj se prepoznaju pravi ljudi, oni koji  zaslužuju da ih se tako nazove.

Morao sam reći ovih nekoliko riječi, jer posljednjih dana svi mi živimo, da tako kažem, u sjeni izbjegličke drame koja se dijelom odvija i na području naše države. Bitno je da u tome sačuvamo hladne glave, zdrav razum i osjećaj ljudskosti, pri čemu se samo po sebi razumije da je primarni zadatak onih kojima su građani svojim glasovima povjerili vođenje državnih poslova, da se brinu o očuvanju ključnih nacionalnih interesa Hrvatske.

Istarska županija koju relativno često i uvijek rado posjećujem, može biti zadovoljna postignutim rezultatima, pri čemu ne mislim samo na turizam, ma koliko da je on važan. Istra je ostala imuna da netrpeljivost i isključivost koja se prečesto manifestira u drugim dijelovima Hrvatske u odnosu na one koji o ovom ili onom pitanju drugačije misle, ili naprosto prema onima koji imaju, kako se to voli reći, pogrešna krvna zrnca.

Toga u Istri nema, ili gotovo nema i mislim da svi Istrani na to mogu biti ponosni.

I, drugo, Istra nedvojbeno prednjači u regionalnom povezivanju s Evropom u kojoj regionalizacija nije nikakav bauk, nego koncept što ga se smišljeno i dosljedno provodi. Regionalizacija ne znači razbijanje zemlje, nego shvaćanje i prihvaćanje činjenice da pojedini dijelovi unutar iste države imaju svoje specifičnosti koje ne treba gušiti, nego ih treba prihvatiti kao obogaćenje i iskoristiti, rekao bih čak i: kapitalizirati.

Želim Istarskoj županiji uspješan razvoj u budućnosti, želim njezinom vodstvu da u svojem poslu postiže nove pozitivne pomake prema naprijed, želim da Istra u mnogim aspektima postane uzor za ostali dio Hrvatske – ne na način da se istarska iskustva kopiraju, nego da se iz njih uči i  da ona budu inspiracija.

Čestitam svim građanima Istre Dan županije i hvala što ste me saslušali!