Sarajevo, 16.04.2019.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, otputovat će dana 16.travnja 2019. u Sarajevo na 10.Međunarodnu investicijsku konferenciju, ˝Sarajevo Business Forum 2019., na poziv organizatora Bosna Bank International (BBI) u suradnji sa ˝Islamic Development Bank Group˝ KSA. Konferencija se održava od 16. – 19.04.2019. u Sarajevu,  parlamentu BIH. Sarajevo Business Forum (SBF), vodeća poslovna i investicijska konferencija u jugoistočnoj Europi, stvorena je kao platforma za poslovno umrežavanje s jedinstvenim ciljem poticanja gospodarskog razvoja regije, a ove godine će se usredotočiti na promicanje turizma i korištenje novih mogućnosti koje nudi sektor koji je zabilježio značajan rast posljednjih desetljeća. Na ovogodišnjem jubilarnom Sarajevo Business Forumu će u ime Islamske razvojne banke i njenih članica prisustvovati delegacija s više od 50 velikih investitora iz privatnog sektora, koju će predvoditi Oussama Kaissi, generalni direktor Islamske korporaciju za osiguranje investicija i izvoza (ICIEC). Osim Kaissija, SBF-u će prisustvovati i Mohamed Hedi Mejai, direktor Odjela za investicije IDB Group. U prisustvu ovako značajnih zvanica i podršku Islamske razvojne banke i THIQAH, SBF 2019. pruža mogućnost domaćim privrednicima da uspostave nove poslovne prilike za suradnju.

Bivši predsjednik Hrvatske, g-din Mesić će  na „Ceremoniji dodjele nagrada“ zajedno sa članovima žirija i direktorom BBI, g. Bukvićem uručiti nagradu za pobjednike u pojedinim kategorijama. Jedan od dobitnika ovog specijalnog priznanja biti će  i predsjednik Mesić koji je kroz podršku Forumu učinio značajan iskorak  u podršci razvoju ekonomije, učvršćivanju odnosa između zemalja regije, te jačanju poduzetničke i investicijske klime.

Također g-din Mesić će sudjelovati i održati govor na panelu: "Izazovi za SEE regiju (Preobraćaj odliva mozgova u priliv) - pod pokroviteljstvom SEECP Bosna i Hercegovina. Sastat će se s državnim dužnosnicima i investitorima.