Sarajevo, 24.10.2016.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otputovao je u Sarajevo  gdje je od međunarodne organizacije Balkanski klub mira primio Orden svjetskog heroja mira. Nevladina organizacija Balkanski klub mira utemeljena je 2004. godine u Skoplju kao organizacija u potpunosti posvećena promociji i vrijednostima mira. Orden svjetskog mira dodjeljuje se pojedincima koji su svojim aktivnostima doprinijeli pozitivnim kretanjima u svijetu. Svečanosti su prisustvovali i studenti iz 56 zemalja svijeta. Dobitnici nagrada, među kojima je bio  i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, istakli su važnost i veličinu BiH i naroda koji žive u multietničkoj državi, ali su se prisjetili i prethodnog rata koji je zadesio prostor bivše Jugoslavije.

Donosimo tekst zahvale u ime laureate koju je pročitao g. Mesić:

Iznimna mi je čast što se u ime svih laureate mogu zahvaliti na dodijeljenim priznanjima, nagradama, odnosno odlikovanjima. I siguran sam da govorim u ime svih nas, ako kažem da će nam ona biti dalji poticaj u još upornijem radu na putu prema cilju koji je jedini vrijedan svih zamislivih napora, a to je – mir.

Mir je životna potreba svih, a nakon iskustava ratova u kojima se raspala Jugoslavija, osobito nas na jugoistoku Europe. Govorim o pravednom i trajnom miru koji neće biti nametnut silom oružja, koji neće biti rezultat volje jačega, nego će zadovoljiti potrebe svih.

Živimo, na žalost, u vremenu kada kao da nas ponovo oblijeću sablasti ne tako davne prošlosti. Ne samo u regiji, nego i na međunarodnoj sceni svjedoci smo i retorike, ali i poteza, primjerenih hladnome ratu, ali nikako posthladnoratovskom razdoblju.

Mir je ugrožen. Ne pretjerujem: mir je ugrožen!

Balkanski klub mira nije okrenut samo Balkanu. To se, uostalom, vidi i po odabiru nagrađenih. To je ne samo dobro, nego i prijeko potrebno. U prilikama u kojima živimo itekako je potrebna svaka institucija, ali i svaki pojedinac koji su sebe spremni staviti u službu mira.

Balkanski klub mira i mi – nagrađeni, to smo bili u svim ovim proteklim godinama. To ćemo i ostati.

Hvala još jednom i ne zaboravimo: mir je neizostavni preduvjet apsolutno svega što možemo poželjeti, svega što život čini vrijednim življenja.