Zagreb, 03.11.2016.

Hrvatski bivši predsjednik i posebni savjetnik Kineskog centra za suvremene svjetske studije (CCCWS - China Center for Contemporary World Studies), Stjepan Mesić je nedavno za novinare CRI-a izrazio očekivanje kako će nova hrvatska vlada dobro iskoristiti mehanizam 16+1. On je ujedno izrazio i uvjerenje da će predstojeći peti susret na vrhu Kine i zemalja srednje i istočne Europe u Latviji dati novu snagu mehanizmu te unaprijediti njegov sveobuhvatni razvoj.

Mesić je visoko ocijenio mehanizam 16 plus 1. "Prije 4 godine sam pozdravio uspostavljanje mehanizma 16 plus 1. Smatrao sam tada, a smatram i danas da on zemljama srednje i istočne Evrope nudi vrlo prihvatljiv i za njih koristan okvir suradnje s Narodnom Republikom Kinom. Sudeći po ostvarenim rezultatima, kao i po započetim projektima, procjenjujem da je većina zemalja kojima je taj mehanizam namijenjen shvatila njegovu vrijednost. I da ga koriste," naveo je Mesić.

Mehanizam 16+1 se u proteklih 4 godine brzo razvijao, te ostvario plodonosne rezultate u području komunikacija, izgradnje infrastrukture, trgovine, poljoprivrede, kulture, obrazovanja, kao i u drugim područjima. Kina i Hrvatska, kao tradicionalno prijateljske zemlje, su također u okviru 16+1 ojačale suradnju u područjima kulture, obrazovanja, turizma, pravosuđa i trgovine. Postoji i potencijal za buduću međusobnu suradnju na velikim projektima. S obzirom na to, predsjednik Mesić je pretpostavio kako su hrvatske vlade do te mjere usredotočene na članstvo u Evropskoj uniji i suradnju u okviru NATO-a da zanemaruju suradnju sa zemljama izvan euro-atlantskog kruga. "Ako je moja pretpostavka točna, to je ozbiljan nedostatak u koncipiranju hrvatske vanjske politike, pogotovo njezinoga gospodarskoga aspekta," dodao je.

Dana 19. listopada je Hrvatski sabor usvojio popis imena koja čine novu vladu. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je postao premijer. Mesić se nada da će nova hrvatska vlada u prvome redu postati svjesna postojanja mehanizma 16+1. "Zatim, morala bi shvatiti da suradnja s Kinom u tome okviru ni na koji način nije u suprotnosti s hrvatskim članstvom u euro-atlantskim integracijama. Napokon, morala bi i razraditi konkretne projekte na kojima bi u okviru 16 plus 1 mogla surađivati s Kinom," izjavio je Mesić.

Osim očekivanje od nove vlade, bivši predsjednik Mesić je godinama energično poticao suradnju između Kine i Hrvatske. On je više puta predložio međusobnu suradnju u izgradnji nizinske pruge Rijeka-Zagreb, luka Zadar i Rijeka, te ulaganje u termoelektrane u Osijeku i Senju. Kada je riječ o ključnim elementima za suradnju Kine i Hrvatske, Mesić je rekao da to ovisi o političkoj volji u Hrvatskoj. "Ključni je uvjet, naglasit ću još jednom, postojanje političke volje na hrvatskoj strani za razvoj bilateralne suradnje i njeno podizanje na višu razinu." rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić.