Zagreb, 10. 04. 2019.

Bivši Predsjednik republike Hrvatske Stjepan Mesić sastao se, uoči održavanja 8.  summita „16 plus 1“ u Dubrovniku,  s četveročlanom  kineskom delegacijom iz grada  Cangzhoua, Hebei provincija,  koji ima istaknutu ulogu u  suradnji Kine i zemalja srednje i istočne Europe u području malog i srednjeg poduzetništva.

Bivši predsjednik Mesić, kojem je kineska strana dodijelila status savjetnika u sklopu diplomacije „16 plus 1“, je u razgovoru s kineskim ekspertima kazao kako je suradnja „16 plus 1“ vrlo dobro prihvaćena u Hrvatskoj što pokazuje i posjeta kineskog premijera Li Keqianga Hrvatskoj kao  i summit u Dubrovniku.

Istakao je kako od samog početka sudjeluje  u promoviranju te suradnje u Kini i Hrvatskoj koja kroz povezivanje zemalja srednje i istočne Europe i Kine pridonosi boljim transportnim i ekonomskim vezama te rastu trgovine. Istraživanja su pokazala, rekao je Mesić da se izgradnjom nove infrastrukture značajno smanjuju troškovi trgovine. Ocijenio je kako će dobri odnosi između dviju vlada pomoći da se sporazumi realiziraju još brže.

Također je kazao kako je na njegov poziv 2009. predsjednik Kine Hu Jintao posjetio Hrvatsku te da su u proteklih dvadeset sedam godina odnosi između dvije zemlje u stalnom usponu. Hrvatske tvrtke, rekao je, imaju interesa za izvoz na kinesko tržište, ali  im je često problem dugo čekanje na uvozne dozvole i certifikate kojima se potvrđuje da su hrvatski proizvodi u skladu s kineskim standardima.

Yongbin Tian, zamjenik direktora Kina-CEEC zone za suradnju s malim i srednjim poduzećima u gradu  Cangzhou kazao je kako je ta zona  vrlo dobra platforma za gradnju suradnje  sa stranim tvrtkama, posebno onima iz Europe te je pozvao hrvatske tvrtke da iskoriste priliku koju nudi taj oblik suradnje u okviru 16 plus 1. Moguća su zajednička ulaganja  s hrvatskim partnerima u različitim područjima od istraživanja i razvoja, proizvodnje do prodaje proizvoda.

Kako je kako sve više malih i srednjih tvrtki iz cijele Euroazije surađuje u okviru Zone.

Adams Liu, direktor Odjela za Europu naglasio je kako Industrijska zona oslobađa mala poduzeća od najma za prve tri godine kako bi potaknula razvoj. Lokalna uprava je također sretna da vidi što više  malih i srednjih tvrtki kako  dolaze, te im također pomaže  da se prilagode poslovanju i životu u novoj sredini.

Kineska delegacija je ustvrdila kako njihova provincija ima  bogate  resurse za međunarodnu suradnju, uključujući više od 60 godina razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe.