Zagreb, 10.10.2018.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić susreo se je sa šesteročlanom  delegacijom  kineske  provincije Jilin te razgovarao o načinima usmjeravanja suradnje u područje konkretnih  projekata koji bi okupili poduzetnike iz Hrvatske i provincije Jilin, a u okviru inicijative „Jedan pojas, jedan put“ koja u ovoj godini obilježava pet godina uspješnog postojanja.

Dolazak delegacije iz Jilina je, ustvrdio je Mesić, odličan način za razvijanje ekonomske, sportske i turističke suradnje zato što je kinesko tržište veliko i zahtjevno i za uspjeh je potrebno  fokusirati se na određene provincije. Mesić je ocijenio kako  su  odnosi Hrvatske i Kine  u značajnom usponu što pokazuje i trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine koja je prošle godine iznosila 903 milijuna dolara te i u 2018. bilježi uzlazni trend.

Hrvatska je u Kinu izvezla robe u vrijednosti od 125,9 milijuna dolara, što je za 50 posto više u odnosu na 2016. godinu. Najviše se izvozi drvo, motorna vozila za posebne namjene, strojevi za preradu gume i plastike, mramor i lijekovi.

Uvoz iz Kine u 2017. je iznosio 777,8 milijuna dolara i 20,5 posto je veći nego u 2016.

Mesić je kazao kako su pozitivni trendovi vidljivi i u turizmu. Hrvatsku je u 2017. posjetilo gotovo 160.000 kineskih turista što je 56,8 posto više nego u 2016.

Hrvatska će, rekao je Mesić, iduće godine biti domaćin summita premijera Kine i zemalja srednje i istočne Europe koji se od 2012. održavaju u okviru suradnje Kine i zemlja srednje i istočne Europe poznate kao “16 plus 1”.To je značajan događaj za unapređivanje odnosa dviju zemalja.

Mesić je rekao kako ta suradnja ima važno mjesto u odnosima Hrvatske i Kine te da su zemlje okupljanje u okviru te diplomacije odlučne da se format “16 plus 1” razvija u sinergiji s najvažnijom inicijativom današnjice za ekonomsko povezivanje svijeta “ Jedan pojas, jedan put”.

Li Longxi, potpredsjednik Odbora kineske Narodne političke konzultativne konferencije (CPPCC) provincije Jilin, kazao je kako je “Jedan pojas, jedna put”, koji okuplja 4.4 milijarde ljudi u 65 zemlja, s bruto proizvodom od 23 tisuće milijardi dolara,  napravio veliki napredak u ekonomskom i  transportnom  povezivanju Kine i Europe.   

Potpredsjednik Li je rekao kao su odnosi u okviru strategije izgradnje puta svile  za 21. stoljeće, nakon pet godina rasta,  došli u fazu  realizacije brojnih projekata u Aziji, Europi i Africi.

Sudionici sastanka složili su se kako se ekonomsko povezivanje u okviru “Jednog pojasa, jednog puta i „ 16 plus jedan“ treba razvijati na temeljima obostrane koristi  i sustavnoj procjeni učinkovitosti predloženih  projekata. Dolazak delegacije u Hrvatsku organizirala je Liu Pilato Liying, uspješna poduzetnica koja je do sada  uložila mnogo napora u razvoj kinesko hrvatskih poslovnih veza i koja ima veliko i praktično znanje o tome kako približiti kinesko tržište hrvatskim poslovnim ljudima. Delegacija iz Jilina došla je  u Hrvatsku na poziv Geoekonomskog Foruma Hrvatska, a nakon Zagreba i Opatije  posjetit će Srbiju i Rumunjsku.