Zagreb, 25.11.2019.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić  poslao je pismo predsjedniku Vlade Kraljevine Španjolske koje donosimo u cijelosti

Vaša ekselencijo, poštovani  gospodine predsjedniče Vlade,

Potaknut iskrenim prijateljstvom prema Španjolskoj i Španjolcima, a imajući na umu iskustva iz vremena kada sam bio posljednji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije i – nakon toga – predsjednik Sabora samostalne Republike Hrvatske (kojoj ću na početku novoga milenija imati čast puno desetljeće biti predsjednikom), uzimam si slobodu obratiti Vam se u vezi s pitanjem koje je nesporno unutarnje pitanje Španjolske, ali koje može imati i šire reperkusije.

Mada više nisam aktivno prisutan na političkoj sceni, vrlo pozorno pratim međunarodne odnose - u svjetskim okvirima, a osobito evropskima. To se, naravno, odnosi i na zbivanja u Španjolskoj, uključujući ono što se događa na relaciji Barcelona – Madrid. Upravo na osnovi iskustava što ih imam iz teškog vremena raspada jugoslavenske federacije znam da nema osnove za uspoređivanje inicijativa za osamostaljenje Katalonije s hrvatskim putem u nezavisnost. Španjolski unutarnji ustroj nije poput onoga jugoslavenskoga, niti ustav Kraljevine Španjolske otvara one mogućnosti što ih je otvarao Ustav Jugoslavije iz godine 1974. Povod mojemu obraćanju je samo i jedino zabrinutost zbog mogućih negativnih posljedica za Španjolsku drakonskih zatvorskih kazni organizatorima referenduma o nezavisnosti Katalonije. Kako ja vidim stvari oni su, doduše kršeći pozitivne zakonske propise, organiziranjem referenduma samo izrazili svoj stav. Referendum nije zakonit i Španjolska ga neće priznati, niti prihvatiti.

Budu li, međutim, organizatori referenduma osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne samo i jedino zbog toga što su njegovim organiziranjem izrazili svoj politički stav, bit će to – bojim se – u mnogim zemljama protumačeno kao kažnjavanje zbog zastupanja određene političke pozicije. Govorim to sada i na osnovi vlastitoga iskustva, jer sam svojedobno u Jugoslaviji ni zbog čega drugoga, nego zbog onoga što sam rekao, bio osuđen na zatvorsku kaznu koju sam i izdržao.

U vrijeme obnašanja dužnosti Predsjednika Republike Hrvatske, a i kasnije, ne jednom sam se u javnim istupanjima odlučno zauzimao za poštivanje načela nemiješanja u unutarnje stvari drugih država. Upravo zato moram ponoviti kako mi je strana svaka pomisao da se na bilo koji način miješam u unutarnje poslove Španjolske. Povod, ujedno i razlog, ovome mojem pismu – dozvolite mi da još jednom ponovim – iskrena je zabrinutost zbog mogućih reperkusija daljeg zaoštravanja na liniji Madrid – Barcelona, zaoštravanja što bi imalo negativne posljedice ne samo za golemu većinu građana Španjolske, nego i za međunarodni položaj Vaše zemlje. Vjerujem da ćete ovo moje obraćanje upravo tako i shvatiti. Molim Vas, ekselencijo, da primate izraze mojeg osobitog poštovanja.