02.07.2003. - Zagreb - Novi američki veleposlanik predao vjerodajnice predsjedniku Mesiću

Govor predsjednika RH Stjepana Mesića prilikom primanja vjerodajnica

 

Gospodine ambasadore,

Pozdravljam vas na početku vašeg mandata i želim vam dobrodošlicu u Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske.

Preuzimate dužnost u zanimljivom trenutku – da upotrijebim najblaži mogući izraz. Svijet kojega smo nerazdvojni dio u procesu je redefiniranja. U tom procesu Sjedinjene Države igraju ključnu ulogu. Hrvatska u kojoj ćete zastupati interese vaše zemlje približava se razdoblju parlamentarnih izbora na kojima će naši građani ocijeniti rezultate vlade što je proizašla iz izbora godine 2000-te.

Vjerujem da ćete ovdje biti dobar tumač politike Washingtona, a u isto vrijeme da ćete američkoj vladi znati objektivno prenijeti stanovišta naših vlasti, kao i protumačiti pozadinu ove ili one političke odluke.

Siguran sam da ste se prije dolaska u Hrvatsku upoznali s njenom poviješću, osobito onom novijom. Koliko god da je istina kako ne smijemo dopustiti da postanemo zarobljenici prošlosti, već moramo gledati u budućnost, toliko je također istina da nećemo moći na pravilan način trasirati put u budućnost, ako ne budemo poznavali povijest i izvlačili iz nje nužne pouke.

Hrvatska zna kako je bilo, zna zašto je bilo i odlučna je ne ponavljati greške prošlosti. Prošlo zlo ne zaboravljamo, ali pomirenje, suživot, normalizacija i stabilizacija, to je jedini način da i sadašnjoj generaciji, a osobito generacijama koje dolaze, osiguramo život dostojan čovjeka, a da našoj zemlji izborimo mjesto koje joj s pravom pripada u redovima međunarodne zajednice.

To znači, da budem posve konkretan, da mi čvrsto i odlučno idemo putem izgradnje i jačanja demokracije, pravne države i ljudskih prava. Kroz suradnju s Haaškim sudom rješavamo se teških ratnih hipoteka, a razvijanjem regionalne suradnje dajemo doprinos pretvaranju jugoistočne Europe u područje mira i suradnje.

Mi idemo putem koji će nas odvesti u euroatlanske integracije, ali ne zapostavljamo pri tome ni suradnju s drugim državama.

Aktivni smo i u Ujedinjenim narodima, jedinstvenoj i nezamjenjivoj svjetskoj organizaciji, kao i u globalnoj antiterorističkoj koaliciji, savezu koji se stvara kao odgovor na prijetnju globalnog terorizma koju ste vi, gospodine ambasadore, u vašoj domovini, upoznali na najstrašniji mogući način.

Svjesni smo značenja i potrebe dobrih i razvijenih odnosa sa Sjedinjenim Državama, odnosa koji imaju dugu tradiciju. Ne slažem se s onima koji smatraju da su ti odnosi danas napeti, zbog toga što u jednom ili dva pitanja mislimo različito.

Ne prihvaćam pesimizam onih koji misle da bi različitost mišljenja mogla ugroziti odnose koji su u osnovi dobri i za koje postoje brojni razlozi, i na jednoj i na drugoj strani, da ih dalje razvijamo i da postanu još bolji.

Uvjeravam vas da ćete raditi u prijateljskom okruženju. Ured Predsjednika Republike uvijek će vam biti otvoren, jer je otvorenost prema diplomatskim predstavnicima svih zemalja dio naše politike. Baš kao što sam pozvao mnoge strane ambasadore do sada, tako danas pozivam i vas: upoznajte Hrvatsku i njene ljepote, ali prije svega – njene ljude.

Upoznajte nas što je moguće bolje, jer ćete nas onda i bolje razumjeti.

Siguran sam da hrvatsko – američki odnosi imaju dobru perspektivu i nadam se da ćemo zajedno uspješno raditi na njihovom daljem unapređivanju.

Hvala!