02.10.2006.

Govor predsjednika Republike na prijemu u povodu Dana policije

 

Poštovani gospodine ministre Kirin,

pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova,

poštovane policajke i policajci,

gospođe i gospodo,

Dozvolite da vam na početku čestitam blagdan Svetog Mihovila - Dan hrvatske policije.

Dan policije prigoda je da se prisjetimo vremena kada smo stvarali hrvatsku policiju. Bilo je to vrijeme državnog osamostaljenja Hrvatske, ali i vrijeme početka brutalne agresije na našu zemlju. U tome sudbonosnom vremenu policija je odigrala presudnu ulogu, posebno u prvim danima obrane 1991. godine.

Zbog neizmjernog doprinosa policije u Domovinskom ratu, ove godine sam na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti donio i odluku da Redom kneza Domagoja s ogrlicom odlikujem Specijalnu policiju Ministarstva unutarnjih poslova za osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti, i za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske.

Za časnu i uzornu službu te sudjelovanje u Domovinskom ratu, dodjelio sam još 28 pojedinačnih medalja i odlikovanja.
Hrvatska policija pokazala je i dokazala svoju sposobnost da kao organizirana snaga održi javni red, mir i sigurnost svih naših građana u vrlo burnom vremenu kada je trebalo obraniti Hrvatsku i vi ste to učinili. Na tome vam zahvaljujem u ime svih građa Republike Hrvatske.
Domovinski rat i naša pobjeda u njemu su iza nas. Trebamo ga se sjećati s ponosom. No, naša pozornost treba biti usmjrena na sadašnjost i budućnost.
Promatrajući što se danas događa u svijetu i Europi, možemo konstatirati da se sve više suočavamo s novim sigurnosnim izazovima i prijetnjama. Globalni terorizam, prirodne katastrofe, organizirani kriminal samo su neka od ugrožavanja koja nadilaze nacionalne granice.
U današnjem svijetu, sigurnost postaje sve važniji i cjenjeniji resurs, a za njeno postizanje potrebno je djelovanje mnogih državnih službi, ali i uspostavljanje sve bolje međudržavne suradnje.
U postizanju sigurnosti pojedine države, ali i međunarodne zajednice, zaštita ljudi i njihove imovine ima prvorazrednu važnost.
Budući da je to temeljna zadaća policije, vaša uloga u postizanju sigurnosti je presudna.
Zbog toga, ne treba čuditi što građani stanje sigurnosti percipiraju prvenstveno sagledavajući djelovanje policije.
Kakvo je to stanje? Sagledavajući ga iz naše perspektive, možemo ga ocjeniti zadovoljavajućim.
No, ne treba zanemariti mišljenje dijela naših građana koji se ne slažu s takvom ocjenom, samo zbog toga što se iz nekog razloga ne osjećaju sigurnima.
Na žalost, previše je događaja koji ih učvršćuju u njihovom uvjerenju. Organizirani kriminal, korupcija, brutalne oružane pljačke, incidenti na etničkoj osnovi. Sve to utječe da se naši građani ne osjećaju dovoljno sigurnima.
Naša je zadaća da to promjenimo! Državne intitucije, posebno policija, trebaju učiniti više nego do sada na zaštiti naših građana i njihove imovine. Odlučnost Vlade, MUP-a i Ravnateljstva policije da se stanje opće sigurnosti poboljša, pokazuje da smo u postizanju toga cilja na dobrom putu.
Na to bitno utječe i prihvaćanje europskih standarda i suradnja s europskim i zemljama naše regije u području sigurnosti.
Rad svih službi unutar policije mora biti usmjeren na poštivanje Ustava i Zakona, te podizanje sigurnosti svih naših građana, a jednako tako i svih posjetitelja i gostiju u Republici Hrvatskoj. Hrvatskoj kao turističkoj zemlji to je imerativ!
Poštovane policajke i policajci!
Na vama je da svojom stručnošću, znanjem i požrtvovnošću i nadalje budete dostojni čuvari sigurnosti svakih građana i jamci sigurnosti ustavnog poretka naše zemlje.
Svima vama od srca čestitam vaš dan – Dan policije kojega ste proslavili na blagdan vašeg zaštitnika Svetog Mihovila. U obavljanju vaših svakodnevnih dužnosti  koje su vezane  uz mnoga odricanja i opasnosti, želim vam puno profesionalnog uspjeha i osobne sigurnosti.
Hvala vam i živjeli!