03.07.2003. Zagreb

Govor predsjednika RH Stjepana Mesića na otvaranju Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća

 

Poštovane gospođe i gospodo,
Cijenjeni predstavnici turskih i hrvatskih tvrtki,

Drago mi je što zajedno sa svojim visokim gostom, turskim predsjednikom Sezerom, mogu biti nazočan prilikom zasjedanja Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća, kojeg je organizirala Hrvatska gospodarska komora.

Vaše se zasjedanje odvija u kontekstu službenog posjeta predsjednika Republike Turske našoj zemlji. No, ono nije tek popratna manifestacija susreta na najvišoj razini. Vi se ovdje bavite ključnim pitanjima, onime što čini, onosno što bi trebalo činiti čvrste temelje tursko-hrvatskih odnosa.

Znam da neću reći ništa novo ako kažem da politika stvara okvir, a gospodarstvo daje sadržaj bilateralnim odnosima. No, želim to ponoviti i naglasiti upravo pred vama, predstavnicima gospodarstva naših dviju zemalja.

S razine političkog vrha ja mogu poručiti da je Republika Hrvatska zainteresirana za dalje proširivanje i izgrađivanje već postojećih ekonomskih veza. Mogu reći da sam zadovoljan s onime što je do sada ostvareno, ali moram dodati kako očekujem više, jer znam da objektivne mogućnosti za to postoje.

Turska je u gospodarskom smislu angažirana u Hrvatskoj možda čak i više no što to naš prosječni građanin zna. No, od nedavno nešto je poznato svakom našem građaninu, a to je činjenica da jedna velika turska tvrtka uspješno sudjeluje u velikom i za nas izvanredno važnom projektu izgradnje autoputeva koji vežu kontinentalnu Hrvatsku s obalom.

Vi znate da je jedan od ključnih ciljeva naše vanjske politike priključivanje Europskoj uniji. Taj cilj određuje i gabarite naše ekonomske politike. No, moram dodati kako naši gospodarski interesi nedvojbeno leže i u sve intezivnijoj gospodarskoj suradnji kako s onim zemljama koje su još kandidati, ili su tek potencijalni kandidati za Europsku uniju, a također i s onima iz drugih dijelova svijeta.

Politički i pravni okviri za hrvatsko-tursku gospodarsku suradnju danas postoje. Temelji te suradnje uspješno su postavljeni. Možemo i moramo ići dalje, što uključuje i međusobnu suradnju, ali i ispitivanje mogućnosti za zajedničke projekte na trećim tržištima – u regiji i izvan nje.

Ugovor o slobodnoj trgovini između Hrvatske i Turske što je stupio na snagu početkom ovog mjeseca sigurno će pridonijeti stvaranju još boljih uvjeta za širenje naših gospodarskih odnosa. Tome će, nema sumnje, značajan doprinos dati i vaše zasjedanje. Želim da se ono o čemu ovdje razgovarate što brže pretvori u konkretne poslove, u uzajamnom interesu Hrvatske i Turske.

Hvala!