05.01.2008.

Govor predsjednika Mesića na domjenku SNV-a

 

Poštovani gosp. Pupovac,

Poštovani članovi Srpskog narodnog vijeća i uzvanici,

 

 

Tradicijskim pozdravom "Hristos se rodi!" svima Vama koji slavite Božić prema julijanskom kalendaru srdačno želim radosne i svakim dobrom ispunjene božićne blagdane.

Zadovoljstvo mi je što ove godine mogu osobno biti nazočan ovom sada već tradicionalnom božićnom susretu što ga organizira Srpsko narodno vijeće. Ovi susreti započeti su u vrijeme kada su mnoge rane rata još bile nezacijeljene. Bio je to tada dalekovidan i mudar korak. Božić je naime blagdan, slavili ga po kojem god kalendaru, koji nas zbližava i podsjeća na temeljne i bitne dimnezije čovještva i ljudskosti.

Proslava Božića tako na poseban način govori i o slobodi koju imamo kao i o stupnju njezina ostvarivanja kada je riječ o zaštiti i promicanju vjerskih i manjinskih prava, koja idu u red temeljnih ljudskih prava. Osobno sam prošle godine imao prigodu susresti se s episkopima Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj i razgovarati o ostvarenom napretku, ali i o problemima koje još treba riješiti, osobito u procesu povratka ljudi te povrata i obnove crkvene imovine.

U vremenu kada očekujemo konstituirajuće zasjedanje 6. saziva Hrvatskog sabora i novu Vladu dopustite mi podsjetiti da je u proteklom mandatu srpska nacionalna manjina preko svojih predstavnika ostvarila vrlo dobru suradnju sa svim tijelima državne vlasti, sudjelujući u njihovu radu.

Drago mi je što mogu reći da se djelovanje srpskih predstavnika nije zaustavilo samo na promicanju vlastitih manjinskih interesa i rješavanju zajedničke manjinske problematike nego je prošireno na mnoge segmente hrvatskog unutarnjeg društvenog razvoja, ali na vanjskopolitička pitanja. Tu ne mislim samo na doprinos razvoju odnosa između Hrvatske i Srbije nego i na doprinos u napretku što ga Hrvatska postiže u približavanju euroatlantskim integracijama.

Uvjeren sam da će djelovanje predstavnika srpske nacionalne manjine biti konstruktivno i u novom mandatu Hrvatskog sabora i Vlade, kada očekujemo primitak u NATO-savez i završetak pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

Sve to pokazuje da u Hrvatskoj sve više jača svijest o uzajamnosti specifičnih i općih interesa i odgovornosti. Stoga je sasvim jasno da zaštita i promicanje manjinskih prava znači doprinos napretku cijele zajednice, a samim tim i većinskoga, hrvatskog naroda, kao i da zauzimanje manjinskih predstavnika za opće društvene i državne interese pridonosi ostvarivanju njihovih posebnih prava. U tome smo postigli znatan napredak, što su prepoznale i međunarodne organizacije.

Ono što nam sada preostaje jest prepoznati posebne interese pojedinih manjinskih zajednica unutar korpusa manjinskih prava i sve zajedno uskladiti s razvojnim zadaćama hrvatskoga društva i države.

Uz to, u interesu je svih, pa tako i nacionalnih manjina, da poreznom i drugom decentralizacijom,državnim investicijama i poticanjem drugih ulaganja oživimo slabije razvijena područja Republike Hrvatske, kako bi se zaustavio depopulacijski proces i postigao ravnomjeran i skladan razvoj svih krajeva.

S uvjerenjem da ćemo zajedničkim naporima ostvariti željeni napredak, dopustite na kraju da vama i svima vašima zaželim sretnu i uspješnu 2008. godinu!