05.06.2003. Krk - Doček Svetog Oca Ivana Pavla II

Govor predsjednika RH Stjepana Mesića na ceremoniji svečanog dočeka Svetog Oca

 

Vaša Svetosti,

dobro došli u Hrvatsku.

Hrvatski narod i svi hrvatski građani dočekuju Vas s osmijehom, radosna srca i raširenih ruku.

Svojim trećim posjetom u manje od jednog desetljeća Vi niste samo naš dragi gost – već postajete sastavni dio povijesti i svakodnevnice naše Domovine.

Pohodili ste, Vaša Svetosti, Zagreb, Split, Mariju Bistricu i Solin. A ovo Vaše stoto apostolsko putovanje počinjete na Krku, na otoku, na jednom od tisuću školja razasutih uz najrazvedeniju obalu Mediterana. Slan i modar miris hrvatske makije, bora, maslina i smilja pratit će Vas uzduž hrvatskog Jadrana od Rijeke, preko Zadra do Dubrovnika. Očekuje Vas i veseli Vam se slavonska ravnica – Osijek i Đakovo. Uvjerit ćete se da u narodu koji prebiva na ovim prostorima traje i živi plemenita i dobrostiva duša koja se raduje i veseli Papi, koja vjeruje u istinske vrijednosti ljubavi i mira.

Pamtimo, Sveti Oče, poruke koje ste nam uputili u prigodi Vaših prethodnih posjeta. Sjećamo se Vaših riječi o izgradnji kulture mira, o značenju oprosta, o pozivu da oprostimo i da tražimo oproštenje. Ono što ste tada navijestili, posljednjih se godina, premda ponekad ne bez teškoća, ipak ostvaruje. Kao što ste rekli «Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja. Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko.» I nastojali smo biti strpljivi, uporni, mudri i njegovati solidarnost. Teškoće nas nisu obeshrabrile. U sebi smo uvijek nosili optimizam i radost življenja.

Svjesni problema koji su naslijeđe povijesti i rata i naših osobnih ograničenja, danas mi u Hrvatskoj želimo nastaviti proces demokratizacije, izgradnje pravednijeg društva, društva pravne i osobne sigurnosti za sve naše građane.

Želimo, hoćemo i namjeravamo graditi takvo društvo i takav sustav koji će našim obiteljima jamčiti sretan i radostan život i odgovoran odgoj djece. U tim našim nastojanjima izgradnje zajednice mira, pravde i napretka na putu smo pridruživanja Europskoj uniji kao željenom cilju ujedinjene Europe koja će, vjerujemo, okupiti sve njene raznolikosti i bogatstva i biti satkana na zajedničkim izvorima i korijenima u kojima je i kršćanstvo jedan od temelja.

Znamo, Vaša Svetosti, da ćemo u tim svojim plemenitim željama i dobrim djelima imati i Vašu podršku.

Radujemo se, Vaša Svetosti, ponovnom susretu.

Želimo Vam ugodan i radostan boravak u Hrvatskoj.

Neka Vas na ovom apostolskom putovanju prati pjesma i ljubav.