05.08.2007. - Sinj

Govor predsjednika Mesića na 292. Sinjskoj alci

 

Poštovani građani Sinja i Cetinske krajine,
Članovi Viteškog alkarskog društva,
Uvaženi predstavnici tijela državne vlasti,
Poštovani gosti i uzvanici,
Gospođe i gospodo!

Dopustite mi na početku da izrazim zadovoljstvo što sam danas nazočan na 292. Sinjskoj alci kao pokrovitelj ovogodišnjih alkarskih svečanosti. Srdačno zahvaljujem na pozivu i pozdravljam sve okupljene na ovome drevnom alkarskom trkalištu, a posebno pozdravljam alkare i alkarske momke, sudionike današnjeg viteškog nadmetanja. Ovogodišnja 292.
Alka ponovno se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. To je siguran znak da se Sinjska alka vraća svojoj stoljetnoj tradiciji. Moje pokroviteljstvo, kao Predsjednika svih građana Republike Hrvatske, znak je i odmicanja Sinjske alke od politike.
Kada to kažem, mislim na dnevnu politiku koja se Alkom koristila za uske političke interese, nerijetko je suprotstavljajući općim interesima. Važno je da su toga postali svjesni odgovorni za upravljanje Gradom Sinjem, kao i vodeći ljudi Viteškog alkarskog društva, koji su spremni otvoriti novu stranicu i početi ispisivati novo poglavlje u bogatoj alkarskoj povijesti.
Alka se oduvijek prepoznavala kao viteško nadmetanje i simbol junačkog Sinja i Cetinskog kraja. Učinimo zbog toga zajedno da Alka bude samo Alka – viteško nadmetanje koje će afirmirati našu kulturu, a ne stvarati političke podjele.
Svečanost kojoj danas nazočimo u spomen na davnu pobjedu nad Turskom vojskom 1715. godine, simbolizira slobodarski duh Sinja i Cetinske krajine, ali i čitave Hrvatske.
Slobodarski duh koji smo potvrdili u antifašističkoj borbi i u Domovinskom ratu te kojega danas potvrđujemo gradeći slobodnu i demokratsku Hrvatsku.
Zbog toga, Sinjska alka nema i ne može imati značenje samo za stanovnike ovoga kraja, nego ga ima i za sve nas, za hrvatski narod i sve građane Republike Hrvatske.
Alkarske svečanosti nisu i ne mogu biti praznik samo vas koji čuvate uspomenu na sudionike i događaje iz slavne prošlosti vaših sinjskih predaka. To je praznik i sviju nas koji poštujemo hrabrost, domoljublje, odricanje i žrtve svih naših predaka u borbi za pravdu i slobodu.

Drage Sinjanke i Sinjani,
zahvalni smo vam što ste jedini u Hrvatskoj, a malo je sličnih primjera u Europi i svijetu, koji ste stoljećima ustrajno čuvali i sačuvali svoju svijetlu tradiciju.
Danas je ovo viteško nadmetanje dio hrvatske kulturne baštine, a ubuduće kao nematerijalni spomenik kulture treba da postane i dio europske i svjetske kulturne baštine.
Naglašavam to zbog toga, što sam se još na početku državne samostalnosti Republike Hrvatske zauzeo ne samo za očuvanje, već i za međunarodnu afirmaciju alkarske tradicije. Kako sam Alku doživljavao tada, tako je doživljavam i danas.
Ovo je važno ponoviti i na ovom mjestu zbog istine o prošlosti, ali i zbog budućnosti Alke. Sinjska alka u demokratskoj Hrvatskoj i sutra u Europskoj uniji ima budućnost.
Hrvatska budućnost je ujedinjena Europa, sazdana na temeljima antifašizma, demokracije, tolerancije, poštivanja i ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava. Hrvatska budućnost je Europa u kojoj će granice spajati, a ne razdvajati. Hrvatska budućnost je zajednica ravnopravnih i jednakopravnih država i naroda, društvo ravnopravnih i jednakopravnih građana u kojemu će različitost obogaćivati.
Za tu i takvu budućnost važna je naša prošlost i tradicija, koju moramo čuvati, ali i ostvarivanje ukupnih životnih interesa naših građana.
Želim na kraju ove svečanosti čestitati svim alkarima na viteškom nadmetanju, a slavodobitniku 292. sinjske alke alkaru Tinu Radanoviću na pobjedi, postignutoj na ponos cijelom Sinju i Cetinskoj krajini.
Živjeli!