06.02.2004. - Orahovica

Govor predsjednika Mesića prilikom otvaranja tvornice KIO Orahovica

 

Poštovane gospođe i gospodo !

 

Zadovoljstvo je prisustvovati otvaranju nove tvornice Keramičke industrije Orahovica, u gradu za koji sam posebno vezan !

 

Važno je istaknuti da je ova investicija u funkciji novog zapošljavanja visokoobrazovanih ljudi ovog kraja; da ima pozitivne platnobilančne efekte; te da će djelovati poticajno na obujam i kvalitetu ukupne proizvodnje Keramičke industrije Orahovica, ovog kraja i Hrvatske.

 

Keramička industrija Orahovica je realizacijom svojih razvojnih programa postala jedna od najmodernijih europskih tvornica. Ona je - u nekim segmentima proizvodnje – postala i najmodernijom tvornicom u Europi. 

 

Razvojem i kvalitetom proizvoda, te tehnološkom razvijenošću Keramička industrija Orahovica uspjela se pozicionirati na međunarodnom, uglavnom europskom tržištu, kamo izvozi 80 posto godišnje proizvodnje. Svi dosadašnji razvojni programi ove tvrtke bili su usmjereni na povećavanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

 

Poštovane gospođe i gospodo !

 

Ova svečana prigoda, dobra je prilika da istaknem potrebu poticanja takvih hrvatskih tvrtki, koje su usmjerene na izvoz, čime najbolje doprinose ekonomskom razvitku Hrvatske. Bez većeg izvoza, nema bržeg ekonomskog razvitka Hrvatske.

 

Ali, korisne su i one investicije kakva je ova tvornica, koje potiču zamjenu prekomjernog uvoza. Nova investicija nije izvozno orijentirana, ali je «uvozno – supstitutivna», što je vrlo pozitivno za hrvatsku platnu bilancu.

To je naročito važno u uvjetima kada je u prošloj godini ostvaren rekordni vanjskotrgovački deficit.

 

U razdoblju od 1995. do 1997. novim investicijama Keramičke industrije Orahovica zaposleno je 100 radnika, dok je ovom investicijom otvoreno 40 novih radnih mjesta.

 

Za ovu investiciju Keramička industrija Orahovica je dobila financijsku potporu hrvatske razvojne banke (HBOR-a) i Fonda za regionalni razvoj i zapošljavanje.

 

Poštovane gospođe i gospodo !

 

Zaposlenici u tvrtkama, sa svojim znanjem i obrazovanjem, predstavljaju osnovni faktor razvitka hrvatskog gospodarstva. Moderne korporacije, imaju «društvenu odgovornost». Sve to može se vidjeti na primjeru Keramičke industrije Orahovica.

 

Sve to znači da ste upravo vi – zaposlenici i uprava – svojim znanjem i umijećem glavni čimbenik uspješnog poslovanja poduzeća.

Naposljetku, želim vam uspješan daljnji rad i nove poslove, posebice na tržištima u inozemstvu !

 

Čestitam !

 

Hvala lijepa !