07.03.2001. - Prag, Češka Republika - službeni posjet

Govor predsjednika Mesića na otvaranju Gospodarskog foruma u Kaisersteinerskoj palači

 

Poštovani gospodine Somr,
Poštovani gospodine Hojdar
Cijenjeni predstavnici gospodarskih tvrtki
Poštovane gospođe i gospodo

Veliko mi je zadovoljstvo otvoriti ovaj gospodarski forum i susrete predstavnika gospodarskih tvrtki dviju država koje su u proteklih desetak godine prošle slična iskustva duboke političke promjene i gospodarske tranzicije. Obje države prethodno su imale iskustvo federalne zajednice, a sada su te dvije države samostalno okrenute prema procesima europskog udruživanja.

Obje države dijele pripadnost srednjoeuropskom regionalnom okruženju, ali istodobno sudjeluju i graniče i u drugim regionalnim inicijativama, od baltičkog do jadranskog mora, od zapadnih do istočnih koridora, ali u duhu suvremenih procesa globalizacije, gdje prostorne udaljenosti više nisu barijere, i Češka i Hrvatska na putu su tržišnih reformi i otvaranja prema stranim ulaganjima.

Češka Republika već intenzivno pregovara za ulazak u punopravno članstvo Europske unije, što je zasigurno utjecalo na intenziteti i obujam gospodarskih administrativnih i zakonskih reformi. Hrvatska je prošle godine primljena u punopravno članstvo Svjetske trgovinske organizacije, potpisan je okvirni sporazum s Europskom investicijskom banom, uspješno napreduju pregovori za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, a istodobno pregovaramo o uspostavi bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini s desetak srednjoeuropskih država s ciljem priključivanja prostoru slobodne trgovine srednje Europe - CEFTI.

Svi ti okviri nisu nametnuti, nego su racionalan izbor. Pritom nadmetanje o brzini priključivanja Europskoj uniji možda nije najvažnije pitanje, već je to nužnost pripreme, provođenja prilagodbe i svih potrebnih reformi i napokon operativne sposobnosti za priključivanja tom zahtjevnom tržištu od pola milijarde potrošača.

Uz istovjetnost takvih orijentacija, bilateralni gospodarski odnosi Češke i Hrvatske ne moraju pronalaziti nove okvire, već se mogu uklopiti u matricu europskih integracija gdje nakon prihvaćanja demokratskih vrijednosti, gospodarski procesi postaju nužni i prevladavajući za sve države aspirante u europsku obitelj.

Poštovani uzvanici,

Nekada su se odvojeno susretali politički i gospodarski predstavnici, a u globalizacijskim okolnostima sve su češći susreti mješovitih političko-gospodarskih izaslanstava. Upravo ovaj posjet potvrđuje spoj politike i gospodarstva. Dozvolite da Vas malo i razočaram, ako kažem da nije samo današnji Gospodarski forum prilika za razmatranje naših bilateralnih gospodarskih odnosa već je to bila tema svih naših razgovora s najvišim dužnosnicima Češke Republike.

Gospodarski odnosi nezamislivi su bez pokazatelja, zato dozvolite da istaknem nekoliko stvari. Česi su u prošloj godini zauzeli treće mjesto po broju noćenja stranih turista u Hrvatskoj, a upravo češki turisti po nekim pokazateljima najradije izabiru Hrvatsku za ljetni odmor. Zato, područje turističke suradnje može biti od još većeg interesa za naše gospodarske partnere i poduzetnike.

Uz četrnaest potpisanih gospodarskih bilateralnih sporazuma, jučer je potpisan i Sporazum o cestovnom prometu. Hrvatski je prioritet još ove godine potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini oko čega su pregovori nedavno intenzivirani.

Podaci o trgovinskoj razmjeni govore pak da se hrvatski gospodarski partneri moraju još više aktivirati u izvoznim aktivnostima. Hrvatska pomorska orijentacija i njene luke mogu i trebale bi biti važno gospodarsko odredište za države srednje Europe.

Sudjelovanju u trans-europskim komunikacijskim, energetskim i prometnim mrežama danas nema alternative. Stoga još više moramo potaknuti povezivanje hrvatskih prometnih pravaca s pan-europskim koridorima. Uz važnost projekta Jadransko-jonske autoceste koji je zamišljen da povezuje sedam država, prometno, gospodarski i turistički je nužno njegovo priključivanje na pravce srednje Europe. Naftovodna infrastruktura koja prolazi kroz Hrvatsku također može biti od interesa za češke partnere.

U okviru europskih integracijskih procesa, dozvolite da istaknem i nekoliko regionalnih inicijativa koje izravno povezuju Češku i Hrvatsku. Češka je članica Višegradske skupine, a Hrvatska Kvadrilaterale koja uključuje Italiju, Sloveniju i Mađarsku. Suradnja te dvije inicijative, čak i bez čvršćih okvira vrlo je prirodna i gospodarski racionalna.

Hrvatska je sudionica Jadransko-jonske inicijative, gdje Češka također može pronaći svoje interese, poglavito nakon stabilizacije jugoistočne Europe, kroz Pakt o stabilnosti i Inicijativu za suradnju u jugoistočnoj Europi (SECI).

Upravo kroz takvu regionalnu suradnju oživljavaju i neke druge inicijative koje posredno stvaraju povoljnu gospodarsku klimu. Riječ je o borbi protiv prekograničnog kriminala, korupcije i ilegalne migracije.

Svi ti oblici suradnje ne ispunjavaju se zbog zahtjeva bruxellskih eurokrata, nego zbog osiguranja normativnih okvira i povoljnog investicijskog ozračja, pri čemu se izravna strana ulaganja važan faktor. Hrvatska gospodarska politika ali i zainteresirani poduzetnici mogu puno toga naučiti iz češkog iskustva.

Dinamiku gospodarskih odnosa ne stvara samo broj potpisanih međudržavnih ugovora, već izravna suradnja gospodarskih partnera. Danas više ne možemo govoriti o potencijalima, već o performansama. Stoga, vjerujem da će Vaše današnje plenarne i radne skupine imati poticajne učinke na buduće gospodarske pokazatelje suradnje Češke i Hrvatske.

Možda bi ovo izlaganje prije desetak godina bilo neizmjerno jednostavnije govoreći o razmjeni Škode za Vegetu. Mislim da danas uz Škodu i Vegetu postoji obilje drugih mogućnosti u toj suradnji. Upravo ovako brojan sastav gospodarskih partnera Češke i Hrvatske to pokazuje.

Danas, ponovno oživljeni prostor Mitteleurope (Miteleurope) nije samo ostvarenje romantične ideje kulturne suradnje - on podrazumijeva i gospodarsku prilagodbu, konkurentnost i ekonomsku racionalnosti. Češka i hrvatska politika prihvatile su europske vrijednosti, a neka gospodarski odnosi budu u funkciji ostvarivanja tih vrijednosti.

Želim Vam uspješan sastanak.

Hvala.