07.04.2009.

Obraćanje Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH u prigodi podizanja zastave NATO-a

 

OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA RH I VRHOVNOG ZAPOVJEDNIKA OSRH ISPRED SJEDIŠTA MORH-a i GSORH U PRIGODI PODIZANJA ZASTAVE NATO-a

Poštovane gospođe i gospodo,
Okupili smo se ispred sjedišta Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske da podizanjem zastave NATO-saveza simbolično obilježimo ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo te organizacije.
Kao što vam je poznato naše članstvo dogodilo se uoči povijesnog okupljanja članica Saveza, obilježavanja 60. godišnjice rada i djelovanja Saveza. Imali smo čast i privilegiju na njemu sudjelovati, ali smo jednako tako sudjelovali i u donošenju odluka koje će obilježiti daljnju budućnost i djelovanje Saveza. Time smo naravno preuzeli i prve obveze.
I zato članstvo prije svega treba shvatiti kao početak, a ne kraj jednog procesa.
Ono nije cilj sam za sebe već sredstvo koje treba upotrebljavati za osiguranje sigurnog i stabilnog političkog i ekonomskog razvoja Republike Hrvatske, ostvarivanja dobrobiti i sigurnosti svih njenih građana.
Bez namjere da se vraćam u prošlost podsjetit ću vas samo da smo na putu do savezništva morali ispuniti brojne kriterije, usvojiti mnoge standarde i provesti neophodne reforme.To nije bilo nimalo lako. Ali uspjeli smo.
I zato mi dopustite da danas zahvalim svima koji su u tome sudjelovali:
- hrvatskim braniteljima koji su nas u nametnutom ratu obranili,
- svim pripadnicima Oružanih snaga, Ministarstva obrane i policije, koji su svojim sposobnostima i znanjem pokazali i dokazali našu obrambenu spremnost ali i opredijeljenost za uključivanje u misije osiguranja mira diljem cijelog svijeta,
- našoj diplomaciji koja je svesrdno promovirala vrijednosti koje Hrvatska unosi u članstvo,
- zakonodavnoj i izvršnoj vlasti koje su nas kroz normativu i provođenje reformi približile očekivanim standardima,
- svim prijateljskim zemljama koje su nam ne samo davale podršku, nego istinski pomagale na našem putu u članstvo NATO-saveza,
- svim medijima koji su objektivno informirali javnost,
- i naravno svim građanima Republike Hrvatske bez čije potpore ovo članstvo nikada ne bi bilo ostvareno.
Obveza svih nas je da članstvo u NATO-savezu pretvorimo u svoju prednost ali naravno nikada na uštrb drugih. Iskoristimo tu prednost - ojačajmo vlastitu sigurnost ali doprinesimo i jačanju i održavanju mira, stabilnosti i sigurnosti drugih.
Neka nas zastava NATO-saveza koja je danas zavijorila na „hrvatskom jarbolu“ trajno podsjeća na put koji smo odabrali, put mira, u jedinstvu i zajedništvu s našim saveznicima.