07.05.2008.

Govor predsjednka Mesića prilikom primanja vjerodajnica apostolskog nuncija

 

Pozdravljam Vas kao novoga papinskoga nuncija u Republici Hrvatskoj i želim Vam dobrodošlicu. Vi ćete zapravo preuzeti tri uloge. Bit ćete diplomatski predstavnik Vatikanske države, bit ćete predstavnik Katoličke crkve i bit ćete doajen diplomatskoga zbora. Preuzimate velik posao i ne malu odgovornost, ali Vi nastavljate ono što su započeli, i to vrlo uspješno, Vaši prethodnici. Utoliko – neće Vam biti teško.

I odmah Vam želim reći: možete računati u svakome trenutku i u svakome pitanju na punu spremnost mene osobno i mojih suradnika da Vam pomognemo. Ja običavam reći novim ambasadorima kako su im vrata mojega Ureda uvijek otvorena. Kažem to danas i Vama i uvjeravam Vas da to nije fraza.

Povezanost hrvatskoga naroda i Katoličke crkve ima duboke povijesne korijene. Značenje Katoličke crkve u našem razvoju nedvojbeno je i neporecivo. Čitav niz svećenika ostavio je duboki trag u razvoju društva, u kulturi, u znanosti, u vjekovnoj borbi hrvatskoga naroda za slobodu – sve do sudjelovanja ne maloga broja svećenika u antifašističkoj borbi u vrijeme Drugoga svjetskoga rata.

Naravno, bilo je u tome dugom povijesnom razvoju i uspona, i padova, bilo je epizoda za koje bi bilo bolje da se nisu nikada dogodile, bilo je zastranjivanja. No, to je prošlost. Ako tu prošlost prihvatimo kakva je bila, bez uljepšavanja, ali i bez prešućivanja i ako na njoj iskreno gradimo naše današnje i sutrašnje odnose – mi ćemo uspjeti.

U to sam siguran.

Vjernici u današnjoj Hrvatskoj nemaju nikakvih problema. Niti ih ikada više smiju imati. Baš kao što ni Crkvi nikada više nitko neće i ne smije poricati pravo na obavljanje njezine pastoralne uloge. Nepravde učinjene u prošlosti ispravljamo i ispravit ćemo u onoj mjeri u kojoj je to objektivno moguće i – što je možda još i važnije – iz njih ćemo učiti, kada se nikada ne bi ponovile.

Vi dolazite u zemlju velikih povijesnih, pa i državnih tradicija, ali ipak – u mladu zemlju. Dolazite u vremenu kada su naši pregovori o članstvu u Europskoj zajednici u odlučujućoj fazi, u razdoblju kada će Republika Hrvatska definitivno ostvariti i osigurati svoje mjesto u današnjem svijetu i u obitelji demokratskih zemalja.

Dolazite u zemlju koja je svoju slobodu i neovisnost morala izboriti u nametnutome ratu i koja se i danas još bori s posljedicama toga rata. Ne mislim tu samo na materijalne posljedice, nego i na posljedice u psihi ljudi. Upravo tu Crkva može neizmjerno mnogo pomoći, šireći nauk Vjere i poruku mira, ljubavi, snošljivosti i suživota. Nadam se da ćete i Vi pridonijeti tome da upravo takve poruke dopru do naših vjernika, ali i do svih građana Republike Hrvatske.

Dobro pamtimo tri posjeta pape Ivan Pavla II Hrvatskoj i poruke koje nam je tada upućivao. Nadam se i volio bih kada bi papa Benedikt XVI našao mogućnost da uklopi Hrvatsku u neko od svojih putovanja u inozemstvo i ponavljam i ovom prilikom poziv da posjeti Hrvatsku.

Vama želim da što bolje upoznate našu zemlju i njezine ljude i da se ugodno osjećate u sredini u koju ste došli.

Hvala!