07.09.2007. - Varaždin

Govor predsjednika Mesića na proslavi Dana Varaždinske županije

 

Poštovani gospodine Župane,

poštovani županijski vijećnici,

visoki gosti i uzvanici,

Dopustite mi na početku da Vam srdačno čestitam Dan varaždinske županije, najstarije županije u Hrvatskoj.

Dan varaždinske županije ispunjen je poviješću u punom smislu te riječi. Predugo bi bilo makar i površno spominjati najvažnije datume iz županijske povijesti kao što bi jednako tako jedva bilo moguće ukratko samo nabrojiti brojne hrvatske uglednike i velikane koji su rođeni ovdje ili su ovdje živjeli i djelovali.
O tome svjedoči i današnja prigoda odnosno instalacija povijesnog prikaza kontinuiteta Varaždinske županije koji se ogleda u likovima i imenima poznatih župana, među kojima je ne mali broj onih koji su od početaka sve do naših dana ostavili vidljiv trag i dali velik doprinos razvoju grada Varaždina i Županije. Važno je prisjetiti se tih zaslužnika jer se budućnost gradi i na prošlosti, koju uvijek iznova moramo otkrivati, vrednovati i cijeniti. 
Varaždinska je županija po mnogočemu jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj, dosegnuvši razinu europskoga razvojnog prosjeka. Uspješno se razvijaju poljoprivreda i industrija, energetika, turizam i trgovina. Uz to, sve bolja prometna povezanost s drugim hrvatskim krajevima i inozemstvom te otvorenost za suradnju sa susjednim zemljama predstavljaju ovu županiju kao primjer cjelovitog i održivog razvoja.
To pokazuju i ulaganja u kulturne djelatnosti i školstvo, koje u naše vrijeme postaje prvi stup općeg napretka.
Ako je istinita drevna izreka da je u zdravom tijelu zdrav duh, onda nova školska sportska dvorana, koja je danas otvorena u Prvoj varaždinskoj gimnaziji, nije samo doprinos uspješnijem njegovanju tjelesne kulture u mladih nego ujedno znači važan doprinos cjelovitom odgoju mladih naraštaja, koji će već za koju godinu kreativno pridonositi napretku svog zavičaja.

Zbog uspjeha ne bismo smjeli pasti u samozadovoljstvo. Mnogo toga ostaje učiniti da bi se živjelo još bolje i sretnije. Ali jednako tako, moramo istaknuti i pozitivne pomake i uspjehe, jer nas oni motiviraju da ustrajemo u radu za razvoj i napredak. Čini se, ako je suditi prema onome što većinom čujemo u javnosti, da u Hrvatskoj ništa ne valja i nitko ne valja. A to nije točno! Kad bi tako bilo, ne bismo se ni održali ni opstali, kamoli napredovali.
Stoga sam danas prije svega želio istaknuti dostignuća na kojima vam treba čestitati. To ne znači da nema problema i trajnih zadaća. Uz ostalo, važno je voditi računa o ravnomjernu privrednom, komunalnom, prometnom i općem razvoju svih županijskih gradova i općina. To je uvjet otvaranja novih radnih mjesta, da bi mladi ljudi imali životnu perspektivu.
S tim je usko povezana i obiteljska i socijalna politika, zatim zdravstvena skrb, briga o starijima i invalidnim osobama kao i o svima kojima je u nekom vidu potrebna društvena skrb. U stupnju ostvarivanja tih zadaća u velikoj mjeri očituje se smisao države i slobode, koju smo uz cijenu velikih žrtava ostvarili tijekom Domovinskog rata, čemu su žitelji ove županije dali izvanredno velik doprinos.

Ono što svima vama želim jest da i dalje prednjačite u razvoju na svim područjima. To je poticaj i drugim županijama u Hrvatskoj da vas slijede, da primjenjuju vaša dobra iskustva, da se povezuju s vama. U ovom razdoblju, dok smo u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, vrlo je važno također da se dobro iskoriste predpristupni fondovi Europske unije.
Nije riječ samo o ekonomskim učincima, nego i o potrebi da se što više približimo europskim standardima poslovanja i naučimo na optimalan način iskoristiti svoje razvojne mogućnosti.

Jesen je vrijeme ubiranja plodova. Ima plodova koji se ubiru svake godine, a ima onih koji dolaze nakon strpljivog dugotrajnog rada.

Želim vam da i dalje uspješno ostvarujete željeni napredak razlikujući ono što je nužno i moguće ostvariti brzo od onoga što će uroditi tek dugoročno isplaniranom odgovornom politikom.
Varaždinska županija pokazala je mnogo puta kroz povijest da to može i zna.

Hvala!