09.07.2000. - Zagreb, Hrvatska - službeni posjet češkog predsjednika Vaclava Havela

Zdravica češkog predsjednika Vaclava Havela

 

Štovani gospodine predsjedniče,
štovana gospođo Mesić,
štovani članovi Vlade,
štovani gosti, dragi prijatelji,

Velika mi je čast i zadovoljstvo biti danas ovdje u Zagrebu, glavnom gradu zemlje koja nam je toliko bliska. Bilo bi mi drago da naš sadašnji susret otvori novo poglavlje u češko-hrvatskim odnosima.

Popis svih naših kulturnih, političkih i gospodarskih kontakata u prošlosti sigurno bi popunio veoma debelu knjigu. Posebno pak poglavlje ili prilog toj knjizi predstavljali bi ljudski, osobni kontakti.

Bili smo uz vas u vašoj borbi za državnu samostalnost, pomno smo bilježili sve vaše korake koji su uslijedili. Čitavo naše društvo bez daha je pratilo tragediju rata koji je zakačio svakoga vašeg građanina. Nastojali smo pomagati koliko smo mogli, vjerujući da će Hrvatska naći izlaza iz ukupno veoma teške situacije.

Češka je Republika, unatoč svim poteškoćama koje je prate, postigla zadnjih godina znatne uspjehe na putu prema euroatlantskoj integraciji. Prije više od godine dana postali smo punopravni članovi NATO-a, a i naš put u Europsku uniju, premda nije lak, ipak je danas već neosporiv.

Češkoj je Republici utoliko više bilo neprijatno gledati kako Hrvatska kasni iza cjelokupnog razvitka sveeuropskog puta prema prosperitetu i demokraciji. Svi smo željeli da to zakašnjenje ne poprimi kobne razmjere.

Međutim, razvoj do kojeg je u vašoj zemlji došlo u zadnje vrijeme ulio je nadu ne samo vašim ljudima, čitavoj regiji, nego i cijeloj Europi. Hrvatska je odlučno krenula naprijed, izvukla se iz izolacije, izvršava svoje obaveze i na najboljem je putu nadoknaditi što je nepotrebno izgubila zadnjih godina.

Čvrsto vjerujem u dobru budućnost Hrvatske i njezinu nenadoknadivu ulogu na ovom napaćenom području, u njezinu važnu ulogu na spojnici između srednjeeuropskog, mediteranskog i balkanskog prostora.

Štovani gospodine predsjedniče,
gospođo Mesić,
dragi prijatelji,

kad govorim o našoj političkoj prošlosti i sadašnjosti, želio bih spomenuti mudru riječ Stjepana Radića koji je točno prije 100 godina u svojim razmišljanjima o češko-hrvatskoj suradnji napisao, pod utjecajem Tomaša G. Masaryka: "Samo je jedan viši interes iznad narodnog interesa - humanost, čovječnost. Sve naše narodne težnje ne samo što nisu u suprotnosti s idealnom humanosti nego izravno proistječu iz njega." Mislim da ove riječi imaju trajnu vrijednost i da ih valja pamtiti i u kontekstu toga što smo doživjeli u čitavom ovom stoljeću i njegovih zadnjih godina.

Češku Republiku i Republiku Hrvatsku danas naravno ne vežu samo povijesni sentiment i misli velikana naše kulture i politike. Jednako su jaki i sasvim konkretni i pragmatički gospodarski interesi. Trgovinska razmjena između naše dvije države nalazi se doduše na zadovoljavajućoj razini, no sigurno bi se mogla još povećati. Vjerujem da bi tome moglo pridonijeti buduće sklapanje sporazuma o zoni slobodne trgovine između naše dvije zemlje.

No ne samo to: dovršenje transformacije i privatizacije vašega gospodarstva, prije svega njegova velikog bogatstva koje predstavlja turizam, znatno može pridonijeti unapređenju naše međusobne trgovinske razmjene i ostvarenju investicijskih zamisli naših poduzetnika. Hrvatska će biti sigurno i nadalje najvažniji cilj naših turista koje ovamo mami ne samo blizina i ljepota vaše predivne obale, nego i bliskost jezika i mentaliteta. Upravo ovi turisti predstavljaju važnu svakodnevnu vezu između naše dvije zemlje, jačajući na taj način i onako već prilično jak češki živalj u Hrvatskoj.

Štovani gospodine predsjedniče,
dragi gosti,

želio bih na ovom mjestu zahvaliti Vama i hrvatskoj Vladi na svemu što činite za češku manjinu. Kulturna i prosvjetna djelatnost naših zemalja sigurno doprinosi šarolikosti vaše zemlje. Njezina je nazočnost, pored drugih manjina, dokaz kako je složena i šarena bila i jeste etnografska karta naše Europe i kako samo međusobna tolerancija i poštivanja ljudskih i manjinskih prava mogu održati naš kontinent u miru i spokoju.

Želio bih da naši zemljaci u Hrvatskoj, jednako kao i u prošlosti, ostanu spojnica što povezuje naše zemlje već više od dvjesto godina. Da zahvaljujući njima bude u Hrvatskoj nešto češko, i zahvaljujući vašim zemljacima - studentima, poduzetnicima i drugima - nešto hrvatsko kod nas. Tako ćemo svijetu pokazivati da smo sposobni živjeti u međusobnom poštovanju, da smo sposobni biti novi Europljani novoga doba.

Dozvolite mi da nazdravim Vama, gospodine predsjedniče, gospođo Mesić, da nazdravim svima građanima Hrvatske, da nazdravim prijateljskoj i dobroj suradnji naših zemalja, zajedničkoj budućnosti u ujedinjujućoj se Europi, demokratskoj, slobodnoj i mirnoj budućnosti čitave ljudske zajednice.