09.07.2000. - Zagreb, Hrvatska - službeni posjet Nj.E.g. Vaclava Havela, predsjednika Češke Republike

Zdravica predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića na svečanoj večeri

 

Gospodine predsjedniče,
Ekscelencije,
Gospođe i gospodo,

U ime moje supruge i u moje osobno ime želim Vama, gospodine predsjedniče,
Vašoj supruzi i članovima češkog izaslanstva srdačnu dobrodošlicu.

Iako je ovo, gospodine Predsjedniče, naš treći susret u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon inauguracije u Zagrebu i sastanka u Mađarskoj, čast mi je i zadovoljstvo što Vas ovoga puta mogu pozdraviti kao dragog gosta u Republici Hrvatskoj. Uz to, osobito mi je drago vidjeti Vas u dobrom zdravlju i oporavljenog nakon Vaše operacije prošlog mjeseca.

Češka i Hrvatska dvije su prijateljske zemlje koje tradiciju dobrih odnosa njeguju još iz vremena kada Hrvatska nije bila samostalna država. Tijekom desetljeća, češki i hrvatski narod uspostavljali su prijateljske veze koje su stjecanjem nezavisnosti Republike Hrvatske postale dragocjena spona i temelj za uspostavu dobrih bilateralnih odnosa.

Hrvatska se u desetljeću svoje samostalnosti susrela s mnogim izazovima, ponajprije vlastitog demokratskog razvoja društva i određenja unutar nestabilne regije kojoj pripada. Nakon nedavnih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, nova je vlast odlučna u ostvarenju istinske demokratizacije društva, kao i nastojanjima da reformu modela privatizacije, izvede uspješnu gospodarsku tranziciju kako bi se osigurao socijalni mir i gospodarski napredak svim građanima Hrvatske.

Nova hrvatska vlast također želi ostvariti dobre odnose sa svim zemljama, osobito onima u susjedstvu, a kao strateški cilj nastoji ostvariti uključivanje u svjetske i europske političke, sigurnosne i gospodarske integracijske sustave.

Dosadašnji dobri odnosi između naše dvije zemlje rezultirali su dobrom bilateralnom suradnjom na političkom planu, kao i koordinacijom aktivnosti u multilateralnim forumima.

U bilateralnim odnosima s Češkom želimo što bolju suradnju na svim područjima; željeli bismo da se suradnja na kulturnom, sportskom i drugim područjima razvije u stupnju koji odgovara dosadašnjim dobrim političkim odnosima dvije zemlje.

Od osobite je važnosti razvijanje bilateralne gospodarske suradnje, kojoj moramo zajednički dati poticaj, jer bez gospodarskog napretka ne može biti ni mira ni stabilnosti u regiji. Od osobite je važnosti sudjelovanje i suradnja zemalja regije u regionalnim inicijativama, posebno Paktu za stabilnost Jugoistočne Europe koju treba nastaviti, kako bi društvene promjene koje su se dogodile dobile i konkretnu podršku. Time i prema međunarodnoj zajednici potvrđujemo našu kooperativnost u želji da osiguramo trajan mir i stabilnost u regiji kao preduvjet svakog napretka ovog podučja i zemalja koje ga čine.

Gospodine predsjedniče,

Sa željom da se naši odnosi i nadalje razvijaju na dobrobit naših zemalja i građana, dižem ovu čašu za trajno prijateljstvo i svestranu suradnju Češke i Hrvatske, za budućnost češkog naroda i za sreću Vas i Vaše supruge, sa željom da provedete ugodan odmor u Hrvatskoj!

Živjeli!