11.05.2000. Pariz, Francuska

Govor predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića na svečanoj večeri koju je u njegovu čast priredio francuski ministar vanjskih poslova g. Hubert Vedrine

 

Gospodine ministre,

Ekscelencije,

Dame i gospodo,

U ime hrvatskog izaslanstva, u ime moje supruge i u moje osobno ime zahvaljujem Vam na srdačnoj dobrodošlici i prijateljskim riječima koje ste nam uputili u prigodi mog prvog službenog posjeta Francuskoj Republici.

Nedavnim izborima, na kojima su se građani Hrvatske opredijelili za promjene, pred Hrvatskom se otvorilo novo razdoblje. Nova hrvatska vlast okreće stranicu prošlosti koja, uz stvaranje hrvatske države, bilježi i niz poteza koji su Hrvatsku na međunarodnom planu doveli do izolacije, a na unutrašnjem do teškog ekonomskog i socijalnog stanja.

Pred nama je razdoblje u kojem želimo ostvariti istinsku demokratizaciju društva, u kojem bi svi građani Hrvatske, bez obzira na nacionalnu pripadnost, ostvarivali svoja ljudska i manjinska prava. Želimo, također, osigurati gospodarski prosperitet i socijalnu stabilnost svojim građanima. Republika Hrvatska želi aktivno pridonositi uspostavi trajnog mira i stabilnosti u regiji, u čemu je dala konkretan doprinos promjenom politike prema BiH, otvorenom suradnjom s Haškim tribunalom i većom odlučnošću u rješavanju problema povratka, kojeg, međutim, nije moguće ostvariti bez financijske i druge podrške međunarodne zajednice.

Vanjskopolitički prioritet Hrvatske jest uključivanje u europske i atlantske integracije, među kojima posebno učlanjenje u Partnerstvo za mir, Svjetsku trgovinsku organizaciju, Europsku uniju i NATO, čime bi se Republika Hrvatska uključila u globalne sigurnosne i gospodarske procese, bez kojih nema prave stabilnosti na regionalnom planu.

Za uspostavu mira u regiji od osobite su važnosti razvijanje dobrosusjedskih odnosa na načelima međusobnog poštivanja i uvažavanja, te suradnja na projektima Pakta za stabilnost jugoistočne Europe.

Iako nova država na karti Europe, Hrvatsku s Francuskom povezuju niti koje sežu daleko u prošlost. Brojni umjetnici, znanstvenici, kulturni i javni djelatnici zbližavali su naše kulture i narode, a sada, d nofom fremenu, otvorila se i mogućnost produbljivanja političkih, gospodarskih, kulturnih i drugih veza za koje je Hrvatska istinski zainteresirana.

Poznavanje prilika na ovim prostorima posljednjih godina, u kojima su francuski političari odigrali važnu i nezaobilaznu ulogu, olakšati će našu suradnju u kojoj, uvjeren sam, podrška Francuske Hrvatskoj neće izostati. U nadi da će Hrvatska uskoro postati članicom velike europske obitelji kojoj su temelje udarili ugledni francuski državnici Robert Schumann i Jean Monnet, dopustite mi da završim jednim njihovim citatom : Mi ne ujedinjujemo države, mi ujedinjujemo ljude! ("Nous n'unissons pas les Etats, nous unissons les hommes").