11.06.2008.

Izjava predsjednika Mesića nakon razgovora s turskim predsjednikom Gullom

 

 

Upravo smo završili razgovore s našim visokim gostom, predsjednikom prijateljske Republike Turske, Abdulahom Gülom. Najprije smo razgovarali u četiri oka, a potom uz naše suradnike i predstavnike vlada dviju zemalja. Sumarno mogu reći da su razgovori protekli u duhu otvorenosti i prijateljstva i da su bili obilježeni željom obiju strana da naši odnosi koji su i danas vrlo dobri, razvijeni i stabilni – postanu još bolji. 

Da odmah kažem: drago mi je što se danas potpisuju još dva sporazuma koji će omogućiti bogatiju i raznovrsniju suradnju dviju zemalja. To najbolje potvrđuju obostranu zainteresiranost za unapređivanje bilateralnih odnosa.

Naši se odnosi razvijaju kontinuirano i u uzlaznoj su liniji. O tome, uz ostalo, govori i redovitost susreta na najvišoj razini. Mi cijenimo kako potporu što smo je od Turske dobivali u vrijeme osamostaljenja, tako i onu što smo je dobili prilikom izbora u Vijeće sigurnosti, te u pregovorima koji će nas dovesti u Atlantski savez.   

Ono, što nam je u narednome razdoblju potrebno, to je – uz jačanje gospodarskih odnosa - pojačana suradnja, osobito na području borbe protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima, narkoticima i oružjem, te u kontekstu suzbijanja međunarodnog terorizma.

Smatram da hrvatsko – turska suradnja, osim što je u interesu obiju zemalja i njihovih građana, ima i širu, regionalnu dimenziju. Drugim riječima, mislim da su dobri odnosi između naših dviju zemalja i u funkciji stabiliziranja prilika u jugoistočnoj Europi. O tome smo prilično opširno danas razgovarali.

Ponovio sam tom prilikom čvrstu podršku Hrvatske integritetu i teritorijalnoj cjelovitosti susjedne Bosne i Hercegovine. Ne smatram to nikakvim miješanjem u unutarnje stvari te države, već izrazom naše dosljedne, načelne i jasne politike prema njoj.

Izvijestio sam svojega gosta i o pristupnim pregovorima što ih vodimo s Europskom unijom. Poznato je naše stanovište da i Turska pripada europskom prostoru, kulturi i gospodarstvu, te u skladu s time očekujemo da će Turska, sukladno tempu prihvaćanja standarda i kriterija Unije, napredovati na svojemu putu prema članstvu u njoj.

Razmotrili smo i stanje u svijetu koje je u mnogim aspektima zabrinjavajuće. Mislim tu, uz ostalo, na energetsku krizu, na krizu hrane, na posljedice klimatskih promjena, na nerazvijenost koja i dalje sputava dobar dio svijeta.

Republika Hrvatska smatra da se globalnim izazovima na pravi način možemo oduprijeti samo globalnim akcijama, dakle usklađenim djelovanjem međunarodne zajednice. Pri tome ne smijemo zatvarati oči pred realnostima s kojima se suočavamo, niti smijemo robovati bilo kakvim modelima u kojima smo do sada razmišljali i djelovali. Ako je za pronalaženje izlaza iz bilo koje krize potreban iskorak iz poznatoga, onda treba smoći hrabrosti za takav iskorak i učiniti ga.

U suprotnome, događaji će nas pregaziti.

Pozdravljam posjet predsjednika Republike Turske i uvjeren sam da će on dati novi doprinos unapređivanju naše suradnje kako na polju bilaterale, tako i u multilaterali, pri čemu osobito mislim na suradnju u Ujedinjenim narodima.

Hvala!