12.09.2000. - Zagreb, Hrvatska - Zasjedanje Pakta o stabilnosti

Govor predsjednika Mesića prigodom održavanja summita Pakta o stabilnosti

 

 

Gospođe i gospodo,

drago mi je da vas danas mogu pozdraviti, jer ovo je najveći skup do sada održan u Hrvatskoj, i, na kraju, to je i potvrda i hrvatske demokracije i potvrda da Hrvatska država funkcionira kao i svaka pravna država. Organizatori ovog skupa imali su sigurno u vidu ono što se u Hrvatskoj događa. Mi imamo strateške ciljeve a oni su svima vama poznati. Jedan od njih je sigurno priključenje Europskoj uniji, a drugi, priključenje i ulazak u Atlantski pakt. Da bi to ostvarili moramo ostvariti i europske standarde. Nova Vlada, kao što znate, na tom planu uporno radi, tako da imamo sve šanse da ubrzamo ostvarenje naših strateških ciljeva. Europa se udružuje i mi želimo sudjelovati u tom procesu, ne kao lokomotiva koja će vući za sobom vlakove pa da ovisimo o zadnjem vagonu. Mi želimo sudjelovati u regati i biti prvi u regati. Vratio sam se iz New Yorka, gdje je bio najveći skup državnika svijeta, na kraju i zove se Milenium. Globalizacija je bila često spominjana riječ sa svih kontinenata. Globalizacija, kao što znamo proizvodi najviše pozitivne efekte, ali ima i negativnih. Mehanizmi su oni koji otklanjaju uzroke koji rješavaju sporove, rješavaju krize. Jer, Europa može živjeti u harmoniji, ja vjerujem i svijet, ako budemo imali takve mehanizme koji će uklanjati konflikte. Ujedinjene nacije su sigurno jedan od tih mehanizama, ali i mehanizam koji vi predstavljate ovdje za Europu je posebno važan.

Ja vas još jednom pozdravljam, i želim vas uvjeriti, Hrvatska će sa svim svojim susjedima uspostaviti takav dijalog da ćemo sva otvorena pitanja rješavati bilateralno. S dobrim dijelom zemalja mi smo riješili probleme. Međutim, ostaje remetilački faktor, a to je Miloševićeva Srbija.

Jedan problem je Milošević, a drugi problem je opozicija u Srbiji, jer se natječe s Miloševićem u nacionalizmu umjesto da se okrenu miru, da se okrenu toleranciji, i da se okrenu demokraciji. Zato podržavamo one snage u Srbiji koje će tražiti mjesto Srbije u Europi, a i one snage koje će smatrati da su Srbi izvan Srbije most suradnje Srbije s drugima, a ne pravo Srbije na osvajanje tuđih teritorija.

Ja vas više ne želim gnjaviti, vi ste se naslušali izlaganja dosta, sami ste u njima sudjelovali, i na kraju sve ovo što sam vam ja rekao, vi vrlo dobro znate. Još jednom vas pozdravljam, i želim vam zaželjeti ostatak boravka u Hrvatskoj da vam bude ugodan.