12.11.2005. - Šopron, Mađarska

Govor predsjednika Mesića na 6. Danima Hrvata u Mađarskoj

 

Poštovani predsjedniče Solyom
Uvaženi predsjednici Hrvatske državne uprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj

Cijenjeni predstavnici hrvatske zajednice u Mađarskoj

Dragi domaćini, dragi mađarski prijatelji.

Drago mi je da mogu ponovno, zajedno s Vama, obilježiti ovu svečanost. Osobito mi je drago da ponovno dva predsjednika sudjeluju na ovom događaju. Mislim da je to dobar pokazatelj kako Hrvatsku i Mađarsku ne povezuju tek dobrosusjedski i prijateljski međudržavni odnosi i velik broj službenih sporazuma.
Povezuju nas stoljećima - i u lakšim, ali i u težim vremenima – mnogi kontakti naših građana, naših poslovnih ljudi, veze između različitih društvenih i državnih institucija, ali najviše od svega vrlo dobro integrirana mađarska zajednica u Hrvatskoj i hrvatska zajednica u Mađarskoj.
U ovom dijelu Mađarske, Vi ste iskusili mnoge povijesne integracije i promjene granica. Ali ste se uvjerili da nisu važne samo granične crte, nego suradnja preko granica. Ili - da slikovito opišem -  da nisu važni samo dobri ili loši «graničari» nego veze i kontakti s jedne i druge strane granica. A tako ja vidim današnju ujedinjenu Europu. Ne u podizanju zidova između država, nego u njihovom povezivanju. Ne u promjenama granica, nego u njihovom otvaranju.
Nekad je to bila privilegija samo većinskih naroda. Danas, usuđujem se reći po prvi puta, upravo zahvaljujući ostvarenju jedne milenijske vizije, to upravo i jedino čine manjine - i one velikih, i one malih država. Jer u ujedinjenoj Europi jednostavno nema više većinskog naroda. Zapravo svaki je narod tek jedna manjina.
A Vi, u ovoj regiji ste znali i htjeli sačuvati te ljudske «mostove». I to ne samo prema svojim najbližim susjedima. Razumjeli ste da jačanje demokracije i provođenje tranzicije – što nije uvijek bilo jednostavno – zahtijeva i mnoge nove «europske mostove».
I to mostove koji ne povezuju uvijek iste – već različite. I to ne samo mostove preko Dunava, Mure i Drave koji Vas stoljećima povezuju sa susjedima, već i one koje nam otvaraju vrata ujedinjene Europe čiji ste Vi već građani.
Hrvatska je zakoračila i na taj put. Mađarska nas u tome nedvosmisleno prijateljski i partnerski podržava i pomaže. Ali jednako tako pomažete i Vi primjerom kako se može ostati integriran u zemlji u kojoj živite, sa sačuvanim različitim vrijednostima i obilježjima, ali i povezan sa zemljom čiji jezik i običaje vrlo dobro razumijete.
Bez obzira na različite europske statuse, u odnosima između Hrvatske i Mađarske, između naših građana i naših manjina zapravo već odavno ne postoji – ako mogu tako reći – schengenska barijera, već schengenska suradnja. Ali to predstavlja i primjer kako i u mnogim drugim državama europskog jugoistoka možemo i moramo zaštititi i povezati naše manjine – i to bez iznimke i bez isprike.
Osobno želim, svima Vama da tako ostane. Zalagat ću se i dalje da upravo manjinska zaštita bude prepoznatljivo mjesto hrvatske demokracije i našeg položaja u regiji. Ali tražit ću to naravno i od drugih.
S Mađarskom je u tom pogledu izuzetno kvalitetna suradnja, kao i svi naši ostali odnosi. Drago mi je da i s predsjednikom Solyomom - s kojim se u njegovom ne tako dugom predsjedničkom mandatu - susrećem već treći puta, vrlo dobro razumijemo ulogu manjina u našim prijateljskim odnosima.
Hvala!