13.06.2003. - Zagreb - Otvaranje nove zgrade Veleposlanstva SAD-a

Govor predsjednika RH Stjepana Mesića

 

Ambasadore Rossin,

uvaženi članovi diplomatskog kora,

cijenjeni uzvanici,

gospođe i gospodo,

Drago mi je što mogu biti osobno prisutan svečanosti otvaranja nove zgrade američke ambasade u Republici Hrvatskoj. Želio sam danas biti ovdje, da bih i na taj način posvjedočio prijateljskim osjećajima koje Hrvatska gaji prema Sjedinjenim Državama. A želio sam i izbliza vidjeti i razgledati ovo impozantno zdanje. Ono je najbolji odgovor svima onima koji spekuliraju o tome kako Sjedinjene Države gube interes za ovaj dio svijeta i za Hrvatsku.

Odnosi naših dviju zemalja nisu od jučer. Oni sežu prilično daleko u povijest, još u ono vrijeme kada su mnogi Hrvati i ljudi iz Hrvatske, tada još dijela Austro-Ugarske monarhije, pošli tražiti svoje mjesto pod suncem s onu stranu oceana, u Novi svijet. Nema potreba podsjećati na imena slavnih pojedinaca koji su došli iz naših krajeva i dali značajan doprinos razvoju i napretku Sjedinjenih Država.

Jednako tako, nema potrebe podsjećati na ono što je Amerika učinila u globalnim razmjerima, ali i u sklopu naših bilateralnih odnosa, na promicanju demokracije, slobode i ljudskih prava. Kažem: nema potrebe podsjećati na sve to, jer mi to znamo. Želim naprosto reći sljedeće: hrvatsko – američki odnosi uvijek su bili, oni to i danas jesu, a i ostat će, odnosi primanja i davanja, i to kako za jednu, tako i za drugu stranu.

Naravno, naši su odnosi prolazili kroz različite faze, imali su svoje uspone i padove. No, u svakom trenutku, mi u Hrvatskoj vidjeli smo i doživljavali sebe kao iskrene prijatelje Sjedinjenih Država.

U Hrvatskoj nije bilo i nema antiameričkih osjećaja. Dakle, mi smo bili i mi jesmo američki prijatelji. No, kao i za svaki odnos, tako je i za odnos prijateljstva potrebno dvoje. Drugim riječima: i Sjedinjene Države trebaju shvatiti da je naše prijateljstvo iskreno i trajno, pa i onda kada u ovom ili onom pitanju razmišljamo drugačije, nego se razmišlja u Washingtonu.

Mi znamo da su Sjedinjene Države bile i ostale čvrsti oslonac slobodnog svijeta.

Stoga znamo da je isključeno kako bi upravo Sjedinjene Države mogle i samo pomišljati na to da bilo koga od svojih prijatelja s kojima dijele iste vrijednosti i ideale, kažnjavaju zbog toga što ostaje vjeran temeljnim postavkama međunarodnih odnosa, postavkama slobode pojedinaca i nacija i njihove pune ravnopravnosti.

Mi znamo da su Sjedinjene Države odigrale nezamjenjivu ulogu prilikom osnivanja Ujedinjenih naroda, kao i da su zaslužne, možda više od bilo koga drugoga, što se svjetska organizacija održala, i to u vremenima i u uvjetima što su bili sve prije no povoljni.

Stoga odbijamo svaku pomisao na to da bi Sjedinjene Države mogle i samo razmišljati o tome da potisnu svjetsku organizaciju na marginu, ili da joj čak uskrate svoju podršku, što bi dovelo u pitanje i njen opstanak.

Mi znamo da se projekt ujedinjene Europe u teškim i krajnje opasnim vremenima hladnog rata i konfrontacije Istok – Zapad ne bi mogao ni početi ostvarivati da nije bilo iskrene i pune podrške velikog saveznika s onu stranu Atlantika. Stoga držimo apsurdnima i lišenima svake osnove spekulacije o tome da Sjedinjene Države danas ne gledaju na Europu koja se ujedinjuje s jednakim entuzijazmom s kojim su desetljećima podržavale taj milenijski projekt.

Hrvatska svoje mjesto u svijetu vidi i ostvaruje danas u krugu demokratskih zemalja, u redovima globalne antiterorističke koalicije, u Ujedinjenim narodima, a već sutra – i u Europskoj uniji, i u Atlanskom paktu. Našu vanjsku politiku niti smo vodili, niti vodimo s osloncem čas na jednu zemlju, ili skupinu zemalja, a čas – na drugu.

Na istim načelima mi želimo jednako dobre odnose sa svima, velikima i malima, jakima i slabijima.

Svjesni smo svoje evropske pripadnosti, ali i svoje globalne usmjerenosti.

Svjesni smo, naravno, specifične uloge i mjesta Sjedinjenih Država u svijetu u kojemu živimo. Stoga je savršeno jasno da je jedan od prioriteta naše vanjske politike nastavljanje i proširivanje dobrih, čak i savezničkih odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Ali, mi smo samostalna, suverena država. I tako dugo dok svojom slobodnom voljom dio svojega suvereniteta na prenesemo na Europsku uniju, mi ćemo svoje odluke donositi sami, imajući u vidu prije svega i iznad svega interese i dobrobit naših građana – ne samo kratkoročno, nego i dugoročno gledano.

Uvijek ćemo biti spremni saslušati druge, ali očekujemo da i drugi imaju sluha za nas. Poznavajući povijest Sjedinjenih Država, sigurni smo da će upravo one najbolje razumjeti takvu poziciju i da će znati cijeniti Hrvatsku koja misli svojom glavom daleko više nego Hrvatsku koja bi se svela na ulogu bilo čijeg poslušnika.

Koristim priliku da s ovoga mjesta uputim srdačne i prijateljske pozdrave predsjedniku Georgeu Bushu i američkom narodu.

Koristim priliku da diplomatskim predstavnicima Sjedinjenih Država koji će od sada raditi u ovom modernom i impozantnom zdanju na rubu našega glavnog grada poželim ugodan rad u tradicionalno prijateljskom okruženju, na dobrobit i u funkciji stalnog napredovanja i izgrađivanja sve boljih, uzajamno korisnih odnosa između naših dviju zemalja.

Živjeli!