14.05.2007. - Brijuni

Govor predsjednika Mesića na otvaranju 8. hrvatske konferencije o kvaliteti

 

Poštovane gospođe i gospodo,

Uvaženi sudionici konferencije,

Prije svega, dopustite mi na početku da se zahvalim na pozivu koji ste mi uputili da sudjelujem na Osmoj hrvatskoj konferenciji o kvaliteti, koja se pod motom „Kvaliteta kao društvena stvarnost“, po prvi puta održava na ovom prekrasnom arhipelagu.  

Prihvatio sam pokroviteljstvo nad ovom konferencijom, jer kvalitetu gospodarstva, kao i društva općenito, kroz načela održivog razvitka, smatram ključnom za razvoj Hrvatske.

Vaš veliki odaziv, sudjelovanje brojnih uglednih stručnjaka iz područja upravljanja kvalitetom, potvrđuje važnost teme kojom se bavi ova današnja konferencija.

Vjerujem da će rasprave o razvoju kvalitete i održivom razvoju kroz radionice, te stručne prezentacije modela izvrsnosti, svima poslužiti za pronalaženje putova i rješenja u razvoju društva na načelima kvalitete što će olakšati pripremu za ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije.

Nekada se pojam kvalitete vezao tek uz proizvod ili uslugu kada su proizvođači temeljem razine kvalitete svog proizvoda i usluga više ili manje uspješno osiguravali sebi zaradu, a kupcu zadovoljstvo.

Pod utjecajem konkurencije i u uvjetima stalnih mijena na tržištu, proizvođači su bili primorani svakodnevno se usavršavati i prilagođavati razinu kvalitete vlastitih proizvoda i usluga, ali i kompletnog poslovanja poduzeća. Tada se pojam kvalitete počeo vezati uz ukupno poslovanje poduzeća.

Danas, kada govorimo o kvaliteti ne mislimo samo na poslovanje poduzeća, već na kvalitetu zdravstva ili kvalitetu školstva, odnosno na sveobuhvatnu kvalitetu gospodarstva i društva u cjelini.

Danas je kvaliteta postala društvena znanost, a možemo reći i filozofija. U tom smislu, kvalitetu života hrvatskih građana ne promatramo više površnim tumačenjima, već mjerljivim parametrima.

Da bismo dostigli željeni standard naših građana – europski standard – moramo djelotvorno primjenjivati sustave kvalitete na svim razinama i vlasti i u svim segmentima društva.

Želimo li postati partner Europskoj Uniji moramo početi donositi odluke efikasnije nego što smo to dosad činili.

Ovaj skup je dobra prilika da se iznesu iskustva primjene sustava upravljanja kvalitetom u gospodarskim i državnim tijelima, ali i u prilagodbi zahtjevima stranih tržišta, ponajprije Europskoj Uniji.

Stoga, posebno pozdravljam predstavnike Europske organizacije za kvalitetu koja je odredivši Hrvatsku kao domaćina 53. Europskog kongresa o kvaliteti 2009. godine, odala posebno priznanje Hrvatskom društvu za kvalitetu, glavnom organizatoru i ove današnje konferencije.

Želio bih naglasiti ulogu Hrvatskog društva za kvalitetu, koje svojim aktivnostima godinama kontinuirano djeluje na promicanju kvalitete u Hrvatskoj i u svim segmentima društva. Svojom dugogodišnjom suradnjom s međunarodnim organizacijama vi ste stekli ugled i vjerujem da će vaša uloga, u procesima približavanja Europskoj Uniji, dobivati sve više na značaju.

Poštovane gospođe i gospodo,

Na kraju, želim vam puno uspjeha u ukupnom radu kao i uspjeh ovoj konferenciji.

Dozvolite mi da ovu konferenciju proglasim otvorenom.

Hvala lijepa !