15.01.2004. - Zagreb

Govor predsjednika Mesića na prijemu za članove diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj

 

Poštovani gospodine doajenu,
Gospođo i gospodo Veleposlanici,
Ekselencije
Uvaženi članovi Diplomatskog zbora

Dozvolite da najprije iskreno zahvalim na ljubaznim riječima i dobrim željama te da Vas sa zadovoljstvom pozdravim na početku 2004. godine i zaželim Vama i članovima Vaših obitelji osobnu sreću, uspjeh i zdravlje u Novoj godini.
U Hrvatskoj je prošla izborna godina. Vjerujem da svi dijelimo mišljenje da su parlamentarni izbori, postupak sastavljanja nove Vlade i prijenosa vlasti protekli uspješno i sukladno svim demokratskim zahtjevima i uobičajenoj praksi. Građani su svojim izlaskom na birališta i svojim glasovima potvrdili svoje demokratsko pravo, a nove su nositelje vlasti u Republici Hrvatskoj zadužili ciljevima koje bi trebali biti ostvareni u sljedećem razdoblju.
Glasovi i poruke birača bili su nedvosmisleno jasni: “želimo čim prije provesti i dovršiti tranzicijske reforme”, “želimo oživjeti hrvatsko gospodarstvo”, “želimo podignuti životni standard u Hrvatskoj”. Dozvolite da kao Predsjednik istaknem svoje duboko uvjerenje da je to poruka svih građana, svih političkih opcija i svih skupina društva. Siguran sam da ću u suradnji sa novoizabranom Vladom ustrajati, a nadam se i uspjeti, u ostvarenju tih ciljeva.
Protekla je godina nedvosmisleno bila i “europska godina”. Deset tranzicijskih država u potpunosti su završile pripreme za dosadašnje najveće europsko proširenje. Hrvatska, koja se tom procesu približila sa određenim zakašnjenjem, također je u 2003. godini iskoračila prema statusu koji će joj omogućiti početak pregovora i potpuno harmoniziranje svih segmenata društva sa standardima Europske unije.
Osobno smatram da iskazana volja birača, izbor nove zakonodavne i izvršne vlasti te europski procesi nisu samo povezani interesi, već i ciljevi koji imaju međusobni katalizatorski učinak. U tom pogledu, položaj i dužnost Predsjednika u Novoj godini vidim u poticanju i dovršetku reformi, razvijanju i jačanju svih europskih procesa, te razvoju hrvatskog gospodarstva. U tome ću surađivati sa svim drugim tijelima i institucijama državne vlasti.
Hrvatska nije riješila sve svoje obaveze, iako mnoga pitanja, koja su nekad zaokupljala međunarodnu zajednicu, ili pak regionalno okruženje, više ne predstavljaju problem. Uvjeren sam da ću zajedno s novom Vladom uspješno zaključiti i ona otvorena poglavlja koja su definitivno posljedica okolnosti iz proteklog desetljeća.
Pravo povratka izbjeglica i prognanika te povrata njihove imovine ne smije biti osporavano niti usporavano. Od kada sam na ovoj dužnosti, zagovarao sam i zagovarat ću to pravo. Istodobno pozivam sve predstavnike međunarodne zajednice da dosadašnje veliko humanitarno angažiranje transformira u gospodarsko-razvojne projekte kako bi to pravo povratka bilo i s financijske strane lakše izvedeno.
Bez odgovornosti onih koji su počinili zločine za vrijeme sukoba na ovom području nemoguće je izliječiti posljedice rata, strah i mržnju. Za obnovu povjerenja i među povratnicima, i među drugim etničkim zajednicama moramo pronaći individualne krivce, a ne kolektivitete, odgovorne pojedince a ne nacionalne skupine. Političko vodstvo u svakoj državi ove regije mora se zauzeti i preuzeti odgovornost za takvo postupanje, a Hrvatska će na tom putu ustrajati u suradnji s međunarodnom zajednicom.
Bez primjerene manjinske zaštite i demokracija će na ovim područjima uvijek biti ranjiva. Manjinski standardi, ali i njihova primjena jednostavno moraju zaživjeti kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj jugoistočnoj Europi, na način kao što su to učinile i mnoge druge tranzicijske države. Hrvatska svoj dio odgovornosti i obaveza može i hoće ispuniti.
Napokon, uvjeravam Vas da hrvatska politika prema susjednim zemljama i  jugoistoku Europe ostaje ista. Pojedina otvorena pitanja koje postoje ne želimo ostaviti sljedećim generacijama. Europske zidove ne želimo graditi na hrvatskim granicama. Vrata suradnje i dogovora želimo držati otvorena. Vjerujemo da iste poruke dolaze i sa drugih strana.
Na dan kada je prije dvanaest godina Hrvatska postala priznatom članicom međunarodne zajednice, želim također istaknuti da Hrvatska ne samo ostaje privržena načelima Ujedinjenih naroda, nego i izrazito zainteresirana za jačanje uloge te najznačajnije svjetske organizacije kako u razvojnim, tako i u kriznim pitanjima.
Gospođe i gospodo Veleposlanici,
Mnogi od Vas već duže vremena ne samo prate, nego i žive sa Hrvatskom i njenom tranzicijom. Jedan je veliki dio tog procesa već iza nas. Demokracija je zbroj malih koraka, ali njoj nema kraja. Demokracija nije stanje već kontinuirani proces. U tom smjeru Hrvatska će sigurno nastaviti. Osobno ću se, kao i u protekle četiri godine na ovoj dužnosti, zalagati, da se uz demokratske razvijaju i gospodarski procesi, a da Hrvatska bude prepoznata i priznata kao zemlja spremna za suradnju sa svojim susjedstvom, s europskim državama, ali i sa svim drugim izvaneuropskim partnerima.
Na kraju, dozvolite da Vas zamolim da prenesete iskrene želje za uspješnom i sretnom 2004. godinom svim šefovima država i organizacija koje predstavljate, ali i da svim građanima koje zastupate zaželim godinu mira i razvoja.
Pozivam Vas da našu suradnju nastavimo u radnim susretima, ali i da se ponovno početkom ljeta svi zajedno nađemo na našem tradicionalnom druženju na Brijunima.