15.01.2008.

Govor predsjednika Republike na prijemu za diplomatski zbor

 

Cijenjeni gospodine nuncije,

poštovane gospođe i gospodo ambasadori,

uvaženi šefovi misija međunarodnih institucija i organizacija,

gospođe i gospodo,

 

Prošla je još jedna godina i opet se sastajemo na tradicionalnome primanju što ga – kao predsjednik Republike – dajem za vas – predstavnike stranih država i međunarodnih organizacija, odnosno institucija u Republici Hrvatskoj. Vaš se sastav, doduše, iz godine u godinu mijenja, a ja ostajem isti – još dvije godine.

Drago mi je što se susrećemo i želio bih najprije zahvaliti Vama, gospodine nuncije, na ljubaznim i prijateljskim riječima i dobrim željama što ste ih uputili mojoj zemlji i meni osobno. Za Vas ovo je posljednji diplomatski prijem u Hrvatskoj. Za nekoliko dana nastupit ćete na svoje novo mjesto – predstavnika Vatikana i doajena diplomatskoga zbora – u Rumunjskoj. Zahvaljujem Vam na svemu što ste učinili u godinama Vašega službovanja u Hrvatskoj. Bili ste pravi prijatelj i mi to ne zaboravljamo. Želim Vam mnogo uspjeha u radu u Bukureštu.

Hrvatska se pred Vašim očima, gospođe i gospodo ambasadori i diplomatski predstavnici, mijenja i razvija. Hrvatska napreduje – ne na svim područjima na kojima bi trebala, ne uvijek onom brzinom koju bih ja želio, ali mi napredujemo. Kada to kažem, nemojte misliti da sam podlegao pretjeranome optimizmu ili iskušenju da sve gledam u ružičastome svjetlu. Vi dobro znate, da ja ne oklijevam kada treba izraziti nezadovoljstvo, jer nije urađeno onoliko koliko se moglo, ili nije ostvareno ono što se moralo.

Ja svoju ulogu i vidim u tome da dajem poticaje, da guram u smjeru koji nas nepovratno vodi u svijet demokracije i vladavine prava, da otvaram vrata i pomažem ulasku Hrvatske u svijet. A izraz „svijet“ obuhvaća i naše neposredno susjedstvo, i širu regiju, i Europu, ali i ostale kontinente. Svuda želimo biti prisutni, svuda trebamo biti prisutni, svuda možemo stjecati prijatelje. Ali – pod jednim uvjetom: da se čvrsto držimo ključnih načela ponašanja na međunarodnoj sceni, da djelujemo kao odgovorna članica Ujedinjenih naroda i da poštujemo preuzete međunarodne obveze.

To jest, a to će i ostati alfa i omega hrvatskoga djelovanja na polju vanjske politike. Imamo strateške ciljeve i mi ćemo ih ostvariti. Rekao sam u svojoj Novogodišnjoj poruci građanima Hrvatske, a ponovit ću i danas: nikakve kratkoročne računice ne smiju dovesti u pitanje ostvarivanje tih ciljeva. A ponovit ću i još nešto: naša javnost mora u svakome trenutku znati što radimo i zašto to radimo – mislim pri tome i na vladu i na sebe.

U proteklim tjednima mogli ste pratiti kako funkcionira demokracija u Hrvatskoj. Mislim na parlamentarne izbore i na proces formiranja vlade nakon njih. Radili smo na jedino mogući način: onako kako nam to nalažu Ustav i zakoni. A tako ćemo raditi i dalje, jer je to ključni interes ove države i društva, ali i interes svakoga našega građanina. I radit ćemo tako na svim područjima. Naglašavam: na svim područjima.

Sa završetkom protekle godine prestala je s radom, nakon punih 11 godina, misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Hrvatskoj. To je svakako svojevrsno priznanje napretka što smo ga ostvarili. No, ostalo je još toga što treba uraditi i ja pri tome pozdravljam i promatranje i ocjenjivanje, jer – ono nam pomaže. Htio bih reći kako sam uvjeren da su i oni koji su zagovarali zatvaranje Misije, ali i oni koji su pledirali za produljenje njezinoga mandata – u jednakoj mjeri naši prijatelji.

Koristim priliku da Misiji OESS zahvalim na njezinome radu koji je bio – to želim osobito naglasiti – u interesu Hrvatske. I drago mi je što ovdje ostaje Ured Organizacije za europsku sigurnost i suradnju koji će pratiti suđenja za ratne zločine i napredak u procesu povratka svih izbjeglih i prognanih naših građana. Mi nemamo što tajiti i sakrivati, zato nam strani promatrači ne smetaju. A ako bi nekome ipak palo na pamet da pokuša djelovati onako kako ne smije, raditi na način koji nas je već jednom gotovo odveo u međunarodnu izolaciju, onda će nas strani monitoring upozoriti na pogrešan put kojim smo krenuli. I ja ću biti prvi koji će se takvim upozorenjima odazvati.

S početkom godine započeli smo i dvogodišnji mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. O tome mogu reći samo ovo: djelovat ćemo principijelno, polazeći od načela na kojima temeljimo našu vanjsku politiku, što nam je – uostalom – i donijelo podršku potrebnu za ulazak u Vijeće sigurnosti.

Uz to, uzimat ćemo u obzir i stanovišta Europske unije kojoj smo – da tako kažem – svakoga dana sve bliži. Naravno, nastojat ćemo zadovoljiti i opravdana očekivanja svih onih koji su nam svojim glasovima pomogli da uđemo u Vijeće.

Na unutrašnjem planu primarni su nam zadaci ubrzati razvoj, pokloniti veću pozornost socijalnim problemima, dovršiti reformu pravosuđa i javne uprave i ozbiljno se uhvatiti u koštac s korupcijom. Ni u jednome od ovih zadataka nije dovoljno reći: učinit ćemo. Mi doista i moramo učiniti, moramo postići rezultate. O tome ovisi i kako ćemo dalje i kojom ćemo brzinom dalje. A o tempu i smjeru našega kretanja – kao države i društva – ovisi, doslovno, naš opstanak kao demokratske, civilizirane, europske države.

Što se mene tiče, Hrvatska može i mora biti samo takva: demokratska, civilizirana i europska – otvorena cijelome svijetu i uključena u svijet.

Od vas očekujem da nam pomognete – objektivnim informiranjem vaših vlada, odnosno organizacija i institucija koje predstavljate, o tome što se u Hrvatskoj događa, kakva je Hrvatska i kako se razvija.

Vama, članovima Vaših obitelji, kao i zemljama koje zastupate i njihovim državnim poglavarima, želim u Novoj godini 2008. sve najbolje.

Svima nama želim da nas narednih 12 mjeseci barem malo primaknu cilju kojemu svi težimo: životu u ravnopravnosti, blagostanju, miru i sigurnosti.

Živjeli!