16.01.2004. - Zagreb

Govor predsjednika Mesića u prigodi novogodišnjeg prijema za predstavnike medija

 

Poštovane gospođe i gospodo novinari,

predstavnici medijskih kuća i organizacija,

 

Ponovo se susrećemo na našem tradicionalnom sastanku na početku godine. Htio bih vam najprije poželjeti svako dobro i sreću u godini u koju smo zakoračili.

Moje se dobre želje odnose kako na vaš osobni život, tako i na djelovanje u profesiji.

 

U proteklih dvanaest mjeseci bili smo i svjedoci, i sudionici događaja koje bih nazvao značajnim testovima, ključnim stepenicama u našem razvoju. Vi ste o tome izvještavali, analizirali ste ono što se dogodilo, iznosili ste i svoje procjene i pretpostavke. To je vaše pravo, vaš zadatak i vaš posao.

 

S druge strane, medijsko izvještavanje odražava se i na raspoloženje i razmišljenje javnosti, pa se može reći da ste vi, medijski djelatnici, i sami imali udjela u političkim događanjima koja su obilježila 2003 godinu.

 

Izbori za Hrvatski sabor u studenom, te promjena vlasti na temelju izbornih rezultata, pokazali su i dokazali zrelost naše demokracije. Smjenu na kormilu vlade nitko više ne doživljava u kategorijama prevrata, već se na to gleda kao na sastavni dio demokracije.

 

S druge strane, predaja molbe za članstvo u EU potvrdila je spremnost Hrvatske da na dostizanju i ispunjavanju kriterija, koje je pred nju postavila međunarodna zajednica, ne radi samo na deklarativnom planu, nego da svoju europsku usmjerenost potvrđuje konkretno, iz dana u dan.

 

Ta su zbivanja privlačila pozornost medija, a drago mi je što mogu reći da ste izbornu kampanju i same izbore pratili dobro i profesionalno, što su – uostalom - potvrdili i neovisni i nevladini analitičari. Našli ste pravu mjeru između prava i potrebe građana da budu cjelovito i pravodobno informirani, te zadovoljavanja profesionalnih kriterija struke i mogućnosti donošenja vlastitih zaključaka.

 

Takvo ponašanje medija, uvažavanje profesionalnih kriterija kao temelja medijskih sloboda, pridonose našem napretku na putu ka euroatlantskim integracijama. Uostalom, i donošenje paketa medijskih zakona prošle godine, bilo je u skladu s procesom približavanja EU.

 

Razvijamo se u dobrom smjeru, što vrijedi i za medijsku scenu. Ponovit ću ono što je već mnogo puta rečeno: nema slobodnog i demokratskog društva bez slobodnih medija. No, pri tom se otvaraju i neka nova pitanja.

 

Istina je da su prošla vremena kada su novinari, ali - moram naglasiti - nikada svi - odlazili po mišljenje u razne komitete, ili kada su u redakcijama sjedili ljudi koji su se nazivali urednicima, iako su u stvari igrali ulogu cenzora, a sve u funkciji zadovoljavanja interesa jedine i vladajuće partije. Ako je i tada postojao otpor miješanju u profesiju, danas se ponekad treba oduprijeti pritiscima raznih interesnih lobija, pa i vlasnika koji pokazuju sklonost da medije pretvaraju iz sredstva informiranja u sredstvo manipuliranja.

 

Mediji formiraju javno mnijenje, odnosno imaju vrlo važnu ulogu u njegovu formiranju. Oni tako, na određeni način, i oblikuju stvarnost. I utoliko je veća odgovornost vas novinara za izgovorenu, odnosno napisanu riječ.

 

Brzina informiranja, ekskluzivnost ili naklonjenost nekoj političkoj opciji ili osobi nikada i ni u kakvoj situaciji ne smije postati kriterijem radi kojeg se propušta provjeriti informaciju, ili – što je još opasnije – pušta u javnost tendenziozno obojena informacija.

 

Na žalost takvih slučajeva ima i zato smo i u proteklih dvanaest mjeseci bili svjedoci slučajeva dezinformiranja čitatelja, odnosno gledatelja.

 

Posebna je priča odnos medija i politike, odnosno političara. Svi mi na političkoj sceni podložni smo ocjeni javnosti, uključujući i medije. To podrazumijeva i kritike medija na naš račun.

 

Nitko se nema pravo buniti protiv kritike. Ali, svatko se ima pravo pobuniti protiv neargumentiranih i tendencioznih kritika, protiv “provlačenja kroz blato”. Odnosno, svatko je podložan kritici, ali nitko nije dužan trpjeti laži i podvale.

 

Argumentirana kritika u pravilu pokazuje put prema boljim rješenjima, upozorava na ono što nije u redu. Kritika bez argumenata, temeljena na poluistinama ili čak i lažima poraz je profesije i profesionalne etike. Protiv toga se i vi morate pobuniti i ne smijete nikada i nikome dozvoliti da vas pretvara u izvršitelje svojih obračuna s bilo kime, bez obzira na motive.

 

Ali, isto je tako jasno, da ni političari ne smiju medije smatrati, a niti pokušavati upotrebljavati kao svoj servis u bilo koje svrhe. Objektivni mediji, oni mediji koji će najprije izložiti sve činjenice, a tek nakon toga ponuditi svoje viđenje i analizu, u interesu su i naše javnosti i hrvatskog uključivanja u europsku obitelj.

 

Činjenice su svete, a komentar je slobodan. Mnogo sam puta citirao ovu misao. Nemam iluzija da bilo gdje, pa tako i na medijskoj sceni, možemo postići idealno stanje. No, i vi novinari, i mi političari, moramo se potruditi da to stanje bude što bliže idealnom.

 

Želim da i dalje svoj odgovoran posao obavljate u interesu vaše profesije, ali i naše cjelokupne javnosti.

 

Hvala.