17.01.2007.

Govor predsjednika Mesića na prijemu za diplomatski zbor

 

Uvažene gospođe i gospodo ambasadori,

 

Drago mi je što i početkom ove godine mogu održati već ustaljenu tradiciju susreta sa šefovima diplomatskih misija akreditiranima u Republici Hrvatskoj. Pozdravljam sve ambasadore stranih država, one sa sjedištem u Hrvatskoj i one koji nas prate iz drugih zemalja. Pozdravljam također i šefove misija međunarodnih organizacija i institucija.

Vama, uvaženi gospodine nuncije, kao i Vašim kolegama, u čije ste ime govorili najsrdačnije zahvaljujem na dobrim željama što ste ih izrazili meni osobno, najvišim predstavnicima države, kao i cijeloj Republici Hrvatskoj.

Susrećemo se, eto, na početku još jedne godine. Susrećemo se u uvjetima koji su – ako govorimo o svijetu u kojemu živimo – sve prije nego idealni. Globalni terorizam i dalje je najveća prijetnja demokraciji i civilizaciji, kakve poznajemo i kakve želimo održati i izgrađivati. Metode što se do sada primjenjuju u borbi protiv toga zla pokazale su se nedvojbeno nedovoljno djelotvornima, u prvome redu zato što su usmjerene na simptome zla, a ne na njegove korijene.

Jaz između bogatih i onih koji nemaju, između razvijenih i onih koji se tek žele razvijati - usprkos nekim pomacima - nije se značajnije smanjio. Zbog toga je održivi razvoj ostao u sferi onoga čemu težimo, a nije još postao nešto što realiziramo.

Lokalne krize i ratovi i dalje su dio naše svakodnevice.

Liberalni kapitalizam uživa u plodovima pobjede nad socijalističkim modelom, kakav je bio prakticiran u ne malome dijelu svijeta. U isto vrijeme, međutim, nesmiljena praksa društva zasnovanoga na profitu, potrošačkoga društva kakvo u globaliziranome svijetu postaje praktično i globalni model, sve češće i sve više izaziva neraspoloženje koje bi se moglo pretvoriti i u otpor ne samo sporadičnoga tipa.

Vrijeme je da čovjek ponovo pronađe samoga sebe.

Vrijeme je da to shvate i političari, a ne samo duhovni vođe.

Vrijeme je da izborimo pravo građanstva spoznaji da sistem služi čovjeku, da postoji zbog čovjeka, a ne da čovjek postoji zbog sistema.

Ima mnogo istine u izreci kako profit pokreće svijet. Ali, još je više istine u tvrdnji da samo profit ne može pokretati svijet, odnosno da bi takav svijet bio – usprkos materijalnome bogatstvu - vrlo siromašan.

Što se Hrvatske tiče, mi ulazimo u Novu godinu kao zemlja koja pregovara s Europskom unijom i koja, u osnovi, u tim pregovorima napreduje na zadovoljavajući način. Ponovit ću: mi možemo biti zadovoljni načinom na koji se odvijaju ti pregovori što trebaju završiti našim članstvom u Uniji. Naravno, pred nama je još mnogo posla i mi smo toga itekako svjesni.

Pozitivne pomake bilježimo i u našemu približavanju Atlantskome paktu.

Htio bih i ovom prilikom naglasiti kako Hrvatska svojim budućim ulaskom u Euro-atlantske integracije ne misli ni na koji način, kako to neki vole govoriti, pobjeći iz regije. Mi pripadamo u ovu regiju, baš kao što pripadamo i u Europu. Ono što želimo sebi – želimo i svojim susjedima, jer će to – u krajnjoj liniji – koristiti i nama.

Nastavit ćemo s razvijanjem regionalne suradnje i s razgrađivanjem i uklanjanjem hipoteka nedavnih ratova, a u tome kontekstu nastavit ćemo i s punom suradnjom s Haaškim sudom. Neću propustiti da i na početku ove godine ponovim: ratni zločini ne zastarjevaju, zločin nema nacionalnosti, a svaki ratni zločin treba kazniti – bez obzira na nacionalnost bilo žrtve, bilo počinitelja.

Hrvatska je na pragu energične borbe protiv korupcije i organiziranoga kriminala. To je i naša obveza prema Europskoj uniji, ali to je u prvome redu naša obveza prema nama samima i prema našoj budućnosti. Što se mene tiče, ja neću posustati u traženju da se sve raščisti i da se ide tragom novca kako bi se došlo do odgovornih za pljačku i krađu, uključujući i sve što se događalo još u vrijeme Domovinskoga rata. U tome me nikakve podvale i nikakvi napadi neće ni zaplašiti, ni spriječiti.

I u godini u koju smo upravo ušli, nastavit ćemo s izgrađivanjem dobrih uzajamno korisnih odnosa sa svima koji takve odnose žele graditi s nama, jasno na osnovi pune ravnopravnosti. Euro-atlantske integracije jesu naši vanjsko-politički prioriteti, ali u tome se ne iscrpljuje hrvatska vanjska politika. To će biti vidljivo i kroz moju aktivnost na međunarodnoj sceni u godini 2007.

Želim posebno spomenuti kako ćemo nastaviti podupirati Ujedinjene narode, a osobito njihovu reformu, uključujući reformu Vijeća sigurnosti. Novome glavnom tajniku svjetske organizacije obećajem i ovom prilikom našu punu podršku. U skladu s našim mogućnostima sudjelovat ćemo i dalje u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda, a hrvatski će vojnici ići u strane zemlje samo pod plavom zastavom te nezamjenjive organizacije.

Od vas, gospođe i gospodo ambasadori, očekujem i u Novoj godini da budete vjerni tumači naše politike u svojim zemljama, a da nama vjerno i bez ikakvoga uvijanja prenosite stanovišta vaših zemalja, pa i onda kada se ne slažemo. Mi želimo odnose prijateljstva koji uključuje i razgovor o onome u čemu nam gledišta nisu jednaka.

Prijateljstvo ne podrazumijeva bespogovorno prihvaćanje nečijih, bilo čijih, stanovišta, nego otvorene razgovore o svemu, doslovno – o svemu.

Očekujem da ćete nam pomoći, izvještavajući o Hrvatskoj kao zemlji koja još nije do samoga kraja izborila bitku za čvrstu demokraciju i vladavinu prava, ali koja je odlučna da u toj bitci ne posustane.

Pozivam vas da nam pomognete izvještavajući o Hrvatskoj kao zemlji realnih šansi za one koji se odluče ovdje investirati – na svoju, ali i na našu korist.

Nadam se da ćete nas doživjeti, odnosno da nas doživljavate  kao ono što jesmo – zemlju koja se uspješno otrgla zamkama postavljenim u prvim godinama njezine neovisnosti i koja se nepovratno opredijelila za članstvo u krugu onih zemalja što se iskreno i dosljedno zauzimaju za mir, stabilnost i sigurnost, za demokraciju koja jest univerzalna, ali koja ne zanemaruje i nacionalne specifičnosti, za toleranciju rasa, naroda, vjera i svjetonazora; ukratko – za svijet bolji od ovoga u kojemu živimo.

Vama i Vašim obiteljima želim u Novoj godini sve najbolje, osobnu sreću i zadovoljstvo. Državnim poglavarima koji su Vas odaslali u Hrvatsku želim da u godini 2007. nastave uspješno obnašati svoje odgovorne i nerijetko teške dužnosti, a onima čiji mandati ističu – da ih uspješno završe. Vašim zemljama i njihovim stanovnicima želim da napreduju u miru i da svakim danom žive sve bolje.

I, na kraju, sa zadovoljstvom vas već sada pozivam na naše redovno godišnje druženje na Brijunskom otočju potkraj proljeća.

Hvala!