17.03.2004. - Doha, Katar

Govor predsjednika Mesića na katarsko-hrvatskom gospodarskom forumu

 

Uvaženi predstavnici Države Katar

Poštovani gospodarski predstavnici Hrvatske i Katara

Gospođe i gospodo

 

S velikim zadovoljstvom pozdravljam Vas prilikom boravka hrvatskog izaslanstva u Kataru. Iako je riječ o prvom službenom međudržavnom posjetu drago mi je da možemo utvrditi da se hrvatski i katarski gospodarski partneri već poznaju.

Katar i Hrvatska nevelike su države čija tržišta obuhvaćaju veličinu tek jednog većeg grada. Neovisnost Hrvatske i Katara u međunarodnim odnosima ukupno predstavlja razdoblje tek nešto manje od pola stoljeća. Smješteni smo na udaljenim kontinentima. Gospodarska struktura obje države zapravo je različita.

Ali bez obzira na te razloge Vaše današnje sudjelovanje i interes za suradnjom primjer su kako globalizacija ne povezuje samo velike države i velika tržišta. To je primjer kako i manje države u tom procesu mogu biti aktivni partneri.

Republika Hrvatska nedvosmisleno se orijentirala prema procesima europskog integriranja. To sigurno nije put zatvaranja u zemljopisne okvire, već put prihvaćanja političkih i gospodarskih standarda ujedinjene Europe. Zapravo vjerujemo da jedino takva ujedinjena, a ne podijeljena Europa, može biti gospodarski partner integracijskim procesima koji se odvijaju oko atlantskog i pacifičkog bazena, ali i u mnogim drugim svjetskih regijama.

Na tom putu ne želimo zaboraviti prijatelje i partnere s drugih kontinenata.

Stoga odnose s Katarom želimo razvijati upravo u tom duhu.

Hrvatske tvrtke tradicionalno su prisutne i poznate u arapskim državama. Naš je interes da to poznanstvo otvori vrata gospodarske suradnje.

Pritom nije riječ samo o robnoj razmjeni te infrastrukturnim projektima, već o transferu znanja i tehnologije u mnogim drugim područjima. Od farmacije i medicine, preko prehrambene i prerađivačke industrije do brodogradnje.

Hrvatski kapital su i jadranske luke. One nisu samo vrata bilateralne suradnje, već otvaraju mogućnost da mnogi proizvodi drugih kontinenata putem tih luka dospiju u Europu – i obrnuto.

Jadranske su luke bez njihovog povezivanja sa zaleđem zapravo mrtvo slovo na papiru.

Luka Rijeka je najkraći put srednjoeuropskim državama prema Sredozemnom moru.

Luka Ploče, upravo preko Bosne i Hercegovine predstavlja potencijalno najveća morska vrata morska jugoistočne Europe.

Napokon nije riječ samo o prometnom povezivanju već i o interesima za korištenje strateških energetskih pravaca unutar te regije, kao i cijele jugoistočne s ostalim dijelovima Europe.

Katar je tu priliku prepoznao. Ovim posjetom, zajedno sa zainteresiranim gospodarskim partnerima obje države, vjerujem da ćemo tu priliku znati i iskoristiti.

Hrvatsku i Katar, priroda je obdarila mnogim resursima. Vaši su potencijali postali globalni proizvod.

Hrvatski je turizam definitivno mediteranski proizvod, ali otvoren turistima i gospodarskim interesima drugih kontinenata. Želimo da to bude još jedna naša poveznica.

Gospođe i gospodo,

Dozvolite da ponovim zadovoljstvo mogućnošću da prilikom državnog posjeta Kataru sudjeluju i gospodarski partneri.

Vaš interes mora biti poticaj našim državnim administracijama da ostvare pretpostavke suradnje – a to je prvenstvo suvremeni ugovorni okvir koji će olakšati gospodarske odnose.

Vjerujem da je pak interes naših država i predstavnika gospodarstva da dobru bilateralnu suradnju proširimo i na treća tržišta.

U tom duhu, želim Vam uspješan rad i dobru buduću suradnju. Hvala!