18.09.2004. - Split

Govor Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH na svečanosti Dana HRM-a

 

Poštovani mornari, dočasnici, časnici, vojni službenici i namještenici, pripadnici Hrvatske ratne mornarice,

zadovoljstvo mi je ponovno vas posjetiti ovdje u Lori, i osobno vam čestitati Dan Hrvatske ratne mornarice i 13. obljetnicu ustroja i djelovanja.

Puno ste toga proživjeli u ovo malo godina. Ratna zbivanja i poratni izazovi obogatili su vaše živote jedinstvenim iskustvom. Nakon burnih godina Domovinskog rata, uslijedile su godine intenzivne obuke i prilagodbe novim zadaćama uz nužnu reorganizaciju snaga. Mirnodopski ustroj i težnja za dostizanjem NATO standarda unijeli su u vaše uobičajene obaveze i mnoge nove i zahtjevne zadaće. Najlakše ste i najbrže ispunjavali obaveze obuke i usavršavanja kadrova, postigli izvrsne rezultate na čemu vam i ovom prilikom čestitam. Svjesni ste da bez kvalitetno obučenog kadra svoje znanje i vještine nemate kome ostaviti u nasljeđe.

No, veliki vas problemi prate u dijelu održavanja i modernizacije postojeće tehnike, obnavljanja flote i realizacije odavno planiranih projekata. Dijelom su tome kriva ograničena financijska sredstva, no uvjeren sam da će se tijekom narednih godina, upravo zbog potrebe žurnog obnavljanja i modernizacije tehnike sveukupnih Oružanih snaga, za ovu namjenu izdvojiti više sredstava.

Uz realizaciju svakodnevnih obaveza očuvanja suvereniteta nad hrvatskim Jadranom, izvršavanja planova obuke, prevoženja i logističke potpore otočkom pučanstvu, Hrvatsku ratnu mornaricu očekuju još veće zadaće. Naime, 3. listopada započinje primjena pravnog režima zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske. Time će ekološka i ribolovna zaštita, te nadzor našeg dijela Jadrana, zahtijevati i novu organizaciju sustava nadzora pomorske situacije na moru. Stoga je nužno potrebno što prije definirati sustav Obalne straže, ulogu ratne mornarice te modele angažiranja i uvezivanja ostalih subjekata nužnih za efikasnu zaštitu suvereniteta nad našim morem, uz puni angažman lučkih kapetanija, pomorske policije i carine. Smatram najracionalnijim već postojeće kapacitete flote i ljudski potencijal Hrvatske ratne mornarice iskoristiti kao bazu sustava Obalne straže.

Svjesni smo da globalna svjetska kretanja nameću potrebu prilagođavanja sustava nacionalne sigurnosti i na moru. Danas ratna mornarica, da bi bila djelotvorna, mora biti sposobna odgovoriti na najveći broj prijetnji. Vjerojatnost klasične ratne ugroze sve više zamjenjuje opasnost terorističkih akcija, ekoloških incidenata, krijumčarenja i otimanja prirodnih bogatstava. Time i važnost održanja Hrvatske ratne mornarice, njenih potencijala, te bogatog znanja i iskustva, postaje sve značajnije.

Vjerujem da će ova nužnost biti prepoznata, te da će Hrvatska ratna mornarica nastaviti sjajnu pomorsku tradiciju koja na ovim prostorima počiva već stoljećima.

Od vas ovom prilikom tražim da odgovornim i profesionalnim obavljanjem svojih dužnosti doprinesete što kvalitetnijem i bržem završetku procesa preustroja. Time ćete se lakše suočavati s poteškoćama kojih će na tom putu zasigurno biti.

Poštovani pripadnici Hrvatske ratne mornarice,

svima vama koji ste tijekom proteklih 13 godina obranili i očuvali našu obalu, otoke i more, te svim bivšim pripadnicima mornarice, još jednom od srca čestitam. Poseban pijetet odajem vašim kolegama koji su svoje živote nesebično podarili za slobodu i neovisnost svoje zemlje i svog mora. Neka vas i njihova žrtva potakne na još veću predanost svom pozivu.

Želim vam ispunjenje svih postavljenih ciljeva, još mnoštvo osobnih i profesionalnih uspjeha, i neka vam je mirno more.
Hvala!