18.09.2007. - Zadar

Govor predsjednika Mesića na proslavi Dana HRM

 

Poštovani mornari, dočasnici, časnici, službenici i namještenici,
pripadnici Hrvatske ratne mornarice,

sa zadovoljstvom sam prihvatio vaš poziv kako bi ovu, 16. obljetnicu vašeg djelovanja, proslavili zajedno.
Stoga, prije svega, svim nekadašnjim i sadašnjim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice od srca čestitam dan vaše grane. Današnji dan nije samo podsjećanje na povijesne događaje, već on u sebi nosi svu silinu i dugovječnost pomorske tradicije hrvatskih ljudi i mornara.
More nam je oduvijek bilo važna sastavnica naše sudbine, a posebno u trenucima kada smo ga morali fizički braniti od napadača. Uspjeli smo ga obraniti i sačuvati za nas, ali i za generacije koje dolaze.
Naša je stalna zadaća činiti sve kako bi naše more bilo sigurno za nas, ali i za sve one koji dolaze uživati u ljepoti naših krajeva. Kroz kratku ali burnu povijest Hrvatske ratne mornarice zrcale se sva iskustva njenih predaka. Proteklih je 16 godina za sve vas bilo bremenito događajima koji su ostavili duboki trag u životima svih nas.
Ratne su godine bile pune neizvjesnosti, ali i odvažnih podviga i pobjeda. Pokazali smo cijelom svijetu našu odlučnost da osiguramo opstanak države, te da u međunarodnim odnosima sudjelujemo u izgradnji mira.
Naš doprinos međunarodnim naporima bit će veći kada Republika Hrvatska postane članica Europske unije i NATO saveza. Rat i vaše ratne zadaće su sada iza nas.
Nakon njega, svoje ste svakodnevne dužnosti promicanja i zaštite hrvatskih interesa na moru, otocima i priobalju, uskladili s potrebom razvoja i jačanja svojeg potencijala.
Uz sustavnu obuku i školovanje mladih naraštaja, preuzeli ste i zahtjevnu zadaću nadzora zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa. Vjerujem kako će vam ta uloga, donošenjem Zakona o Obalnoj straži, biti uvelike olakšana. Od vas se očekuje puno, no svojim ste dosadašnjim podvizima dokazali da puno i možete.
U suvremenom svijetu, sustav nacionalne sigurnosti, a time i oružane snage, nužno je stalno nadograđivati i razvijati kako bi se u svim uvjetima moglo osigurati potrebnu reakciju.
U njemu trebaju prevladavati stručnost i profesionalnost, a ne stranačka ili neka druga pripadnost. Stalno izgrađivanje spremnosti i sposobnosti ne smije biti ugroženo nedostatkom financijskih sredstava.
Svi dobro znamo kako saniranje posljedica nefunkcioniranja ili nespremnosti sustava uvijek zahtijeva puno veće napore i sredstva . Ponovno želim naglasiti da se prema pitanjima sigurnosti i obrane moramo uvijek ponašati maksimalno odgovorno.
No, ponekad se čini kako se to zaboravlja. Navest ću vam samo jedan primjer, a koji će vama biti najbliži. Još prije dvije godine odlučili smo Obalnu stražu organizirati u Hrvatskoj ratnoj mornarici, ali još uvijek nemamo donesen zakon.
Rasprave o tom pitanju unutar sustava stvorile su zastoj u realizaciji nečeg što nam je od strateške važnosti. Imamo jedno more i moramo ga shvaćati kao jedan od najvažnijih resursa našeg razvoja. Ne smijemo dopustiti da ono ostane izvan nadzora, odnosno da mi, koji smo odgovorni za njega u svim aspektima, nekoliko godina raspravljamo o obalnoj straži i načinima organizacije. Mogu jedino reći kako me, a siguran sam i vas, čudi ovakav pristup.
Ipak, imam i dobru vijest: zakon je konačno usuglašen i uskoro ulazi u saborsku proceduru. Odlučili smo se za Hrvatsku ratnu mornaricu koja će suvereno moći izvršavati složene zadaće očuvanja hrvatskih interesa na Jadranskom moru, prije svega hrvatske državne granice.
Uz svakodnevne obveze provođenja obuke, logističke potpore stanovnicima otoka i lokalnoj zajednici, akcija traganja i spašavanja, sve je izraženija potreba prilagodbe novim vrstama ugroza suvremenog svijeta. Osim organizacije za zaštitu našeg mora, trebamo voditi računa i o opremanju i modernizaciji.
U dijelu modernizacije postojećih i nabave novih sustava naoružanja, kao i obnavljanja Flote, predstoji još puno posla. Nisam zadovoljan tempom kojim su do sada provođeni planovi modernizacije Mornarice. Nedostatak financijskih sredstava samo je jedan segment dugotrajnosti procesa. Loše planiranje i nedovoljno ozbiljno praćenje programa modernizacije moraju postati stvar prošlosti. To, prije svega, zaslužujete vi, a naravno i sama Flota.
Dio njenih brodova danas se ovdje usidrio na ponos vama i svim građanima Republike Hrvatske i vjerujem kako ćemo uskoro imati priliku za obnovu vaših mornaričkih resursa novim, modernim i dobro opremljenim sredstvima.

Poštovani pripadnici Hrvatske ratne mornarice,

svima vama koji ste povodom današnje obljetnice nagrađeni, pohvaljeni i promaknuti upućujem posebne čestitke .
Polaznicima 13. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Hrvatske ratne mornarice čestitam na uspješno završenom školovanju.
Svima vama, uz mirno more, želim sigurnu i prosperitetnu budućnost. Uz vašu snagu i sposobnost, te uz očekivane odlučne poteze hrvatske državne vlasti u drugim područjima razvoja, takvu budućnost možemo osigurati zajedničkim snagama.
Hvala!