18.11.2000. - Dayton, SAD - 5. obljetnica potpisivanja Daytonskog sporazuma

Zdravica predsjednika Mesića

 

Poštovani gospodine Hitchner,
Uvaženi dobitniče Daytonske mirovne nagrade,
Gospodo predsjednici,
premijeri i ministri,
Ekselencije,
gospođe i gospodo,

Večeras zaključujemo naše okupljanje posvećeno petoj obljetnici potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Zaključujemo ga odajući dužno priznanje prvom dobitniku Daytonske mirovne nagrade, predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, Billu Clintonu, ali i onima koji su dodjeljivanje te nagrade inicirali. Smatram da će Daytonski sporazum, sa svim svojim pozitivnim i negativnim stranama, a ima nesumnjivo i jednih i drugih, ući u povijest. Bit će zapamćen kao sporazum kojim je prekinut krvavi i brutalni rat u Bosni i Hercegovini.

Mislim da je stoga posve prikladno da se i mirovna nagrada što je ovdje utemeljena i danas prvi puta dodijeljena, nazove imenom ovoga grada.

Isto je tako posve prikladno da je prvu Daytonsku mirovnu nagradu dobio predsjednik Clinton. Jer, u njegovu je mandatu, zahvaljujući njegovom neumornom angažiranju i vjerovanju u mir i u mogućnost, dapače u imperativnu potrebu ostvarivanja mira, prije pet godina zaključen Daytonski sporazum. Naravno, ne zaboravljamo ni sve što su učinili Predsjednikovi suradnici, od kojih su se neki i danas našli ovdje.

Predsjedniku Clintonu, koji na žalost večeras nije s nama, još jednom srdačno čestitam, a vama koji ste nagradu zamislili - iskreno zahvaljujem.

Ekselencije, gospođe i gospodo,

Okupili smo se ovdje, u Daytonu, u zaista impozantnom broju i sastavu: mi političari, ali i ljudi iz znanosti i medija, svi ujedinjeni u želji da naznačimo makar i samo okvire odgovora na pitanje: što i kako dalje - danas, pet godina poslije Daytona.

Neki nisu došli - nisu mogli, ili nisu htjeli. No, poruke s našeg skupa doprijet će i do njih. I to nisu samo poruke, to su i preporuke, pa i više od toga - to su naznake smjera u kojem će se stvari odvijati u danima, mjesecima i godinama što su pred nama.

Rekao sam već danas, ali ponovit ću još jednom: usprkos tome što smo svi mi, siguran sam u to, željeli i više i brže, do sada je već dosta urađeno.

Mnogo je toga još pred nama, ali bude li političke volje "na terenu", nema toga što neće biti moguće ostvariti.

Dosta je bilo ratova, dosta krvi i patnji.

Danas govorimo o miru, o tome kako ga učvrstiti i učiniti trajnim, jer - mir nema alternative.

Gospođe i gospodo,

Hrvatska je jedna od zemalja potpisnica Daytonskog sporazuma. Ako u proteklom razdoblju tadašnja vlast i nije pokazivala previše spremnosti da izvrši ono, na što se ovdje obvezala, dozvolite mi da večeras ovdje svečano izjavim kako će današnja, nova Hrvatska u potpunosti poštivati i izvršavati sve svoje međunarodne obveze, uključujući i one koje proistječu iz Daytonskog sporazuma.

Naravno, uspjet ćemo samo onda ako i ostale potpisnice tog sporazuma priđu njegovu potpunom realiziranju na isti način. Očekujemo da one to učine, jer - reći ću još jednom - mir nema alternative!

Gospodine Hitchner,

Gospodo predsjednici,

premijeri i ministri,

Gospođe i gospodo,

Pozivam vas da dignemo čaše u zdravlje uvaženog predsjednika Billa Clintona, prvog dobitnika Daytonske mirovne nagrade i u zdravlje naših domaćina - organizatora okupljanja kojim je obilježena peta obljetnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

Nazdravimo budućnosti Bosne i Hercegovine - u miru i demokraciji!

Nazdravimo ovoj velikoj i moćnoj zemlji, Sjedinjenim Američkim Državama, bez čijeg aktivnog sudjelovanja ne bi bilo ni Daytonskog sporazuma, ni usklađenog napora međunarodne zajednice kojim se gradi zgrada mira u Bosni i Hercegovini, pa i šire - u jugoistočnoj Evropi!

Živjeli!