20.06.2007.

Govor predsjednika Mesića na prijemu u povodu Dana državnosti

 

Poštovani Predsjedniče Hrvatskog Sabora

Poštovani Predsjedniče Vlade

Poštovane gospođe i gospodo, dužnosnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti Republike Hrvatske, vjerski velikodostojnici, članovi diplomatskog zbora, poštovani uzvanici,

Sve vas srdačno pozdravljam. Vama i svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti.

Podsjećajući se značenja 25. lipnja 1991, kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, redovito ističemo činjenicu da je to jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. Ove godine taj izniman datum proslavljamo u ozračju 15. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i primitka u Ujedinjene narode.

Zbog toga, želim prije svega još jednom iskazati zahvalnost svima koji su sudjelovali u obnovi samostalne hrvatske države, u njezinoj obrani i oslobađanju; svima koji su se zauzimali za uspostavu i promicanje demokracije te na bilo koji način pridonijeli razvoju moderne Hrvatske.

Ovogodišnje obilježavanje Dana državnosti događa se i u godini kada smo uspješno nastavili pregovore o našem budućem članstvu o Europskoj uniji. Imajući u vidu dosadašnji udjel hrvatskog naroda u općoj europskoj povijesti, naša strateška odluka da se kandidiramo za buduću članicu Europske unije znači očitovanje naše trajne europske pripadnosti u suvremenim političko-povijesnim okolnostima.

Često ističem da Europska unija nije cilj sam po sebi – ona je sredstvo za postizanje veće sigurnosti, stabilnosti i razvoja europskih zemalja, pa tako i Hrvatske.

Da bismo uspješno sudjelovali u postizanju tih ciljeva, od nas se traže kreativnost i hrabrost u razvojnim vizijama i jedinstvo u zaštiti naše kulturne i prirodne baštine te životnih interesa naših građana.

Dopustite mi da izrazim uvjerenje da će obostrano uspješno uloženi veliki napori u pristupne pregovore uroditi našim članstvom u Uniji u željenom roku.

Drugi naš međunarodni cilj je NATO-savez. Ovom prigodom želim naglasiti nekoliko razloga koji nas usmjeravaju prema NATO-savezu.

Prvi je vojno-sigurnosni razlog u sklopu predvidive prijetnje globalnog terorizma kao i zbog ne sasvim stabilnih političko-sigurnosnih prilika na nekim područjima jugoistoka Europe. Također, pristupanje NATO-savezu pomoći će bržoj modernizaciji naših Oružanih snaga i rasterećenju dijela vojnih troškova.

Nadalje, NATO-savez je, kao što je poznato, velik investitor, i našim pristupom otvorit će se nove mogućnosti ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, i to ne samo u vojni sektor.

Napokon, pristupanjem NATO-savezu pridružujemo se svima onima kojima je zadaća štititi vrijednosti koje smo i mi prihvatili kao temeljne oslonce svoga razvoja: demokraciju, mir, ljudska prava i pravnu državu.

Sa zadovoljstvom ističem činjenicu da je i hrvatska javnost prepoznala i uvažava ove razloge, te da sada imamo većinsku podršku naših građana i za ulazak u NATO savez. 

S tim težnjama da uskoro budemo zemlja članica Europske unije i NATO-saveza u znatnoj mjeri usklađena je naša intenzivna vanjska politika. To se odnosi prije svega  na politiku suradnje sa susjednim zemljama kao i sa svim državama jugoistoka Europe.

Jednako tako, na partnerskim načelima želimo razvijati odnose i sa svim drugim zemljama.

Dopustite mi nekoliko riječi o gospodarskom razvoju. Od tijela državne vlasti očekujem da još aktivnije nastave raditi na prestrukturiranju gospodarstva prema našim mogućnostima, potrebama i komparativnim prednostima; da stvaraju uvjete za veće zapošljavanje i daljnje povećanje rasta godišnjeg bruto domaćeg proizvoda.

Sve to znači rast životnog standarda, čime će se ujedno olakšati socijalna politika države, koja ima vrlo velike izdatke, ne samo zbog sanacije ratnih posljedica nego i zbog kriminalne pretvorbe te loših demografskih trendova.

Uz to, očekujemo dalja kapitalna ulaganja u izgradnju prometne i komunalne infrastrukture radi omogućavanja ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske. Takva ulaganja već donose vidljive rezultate. Također, važno je dalje intenzivno ulagati u prosvjetu i znanost radi njihova što bržeg usklađivanja sa suvremenim znanstveno - obrazovnim standardima razvijenog svijeta. Jednako je važno da taj razvoj bude usklađen s razvojnim potrebama Republike Hrvatske na svim područjima.

Naglašavam, moramo ostvariti takav razvoj koji će potaknuti novo zapošljavanje i izvoz jer su to dva strateška cilja bez kojih nema nove politike razvoja. Ali pri tome moramo obnoviti i razviti socijalnu državu, iako u uvjetima ekonomske globalizacije to nije jednostavno. Drugim riječima, kroz ekonomske i socijalne, posebice poreznu reformu potrebno je osigurati pravedniju raspodjelu nacionalnog bogatstva Hrvatske. Siromaštvo mnogih hrvatskih građana ne smije se više tolerirati jer ekonomski rast ima i moralnu i humanu dimenziju.

Ako je glavni izvor materijalnih i duhovnih dobara i društvenoga napretka čovjek, onda treba raditi na tome da pošteni rad bude poželjan, cijenjen i pravedno nagrađen. Na drugoj strani organizirani kriminal i korupcija ili pojednostavljeno rečeno pljačka uz prisustvo vlasti trebaju biti iskorjenjeni. U tome cilju učinili smo prve, ali važne korake. Uvjeren sam da ćemo u tome i uspjeti. 

Zadaća je mnogo, ali na budućnost gledam s optimizmom, svjestan da ona ovisi prije svega o nama. Vjerujem da će izbori za novi saziv Hrvatskoga sabora potkraj ove godine ponovno pokazati našu demokratsku zrelost i posvjedočiti odgovornost političkih stranaka ali i svih građana za izgradnju stabilne i napredne  Republike Hrvatske.

Sa željom da ustrajemo u izgradnji naše domovine kao zemlje blagostanja, sigurnosti i općeg dobra, još jednom svima srdačno čestitam Dan državnosti Republike Hrvatske!

Hvala vam i živjeli!