20.09.2004. - Zagreb

Govor predsjednika Mesića na otvaranju 10. tjedna hrvatskih manjina

Poštovane gospođe i gospodo,
predstavnici hrvatskih manjina,
cijenjeni gosti i uzvanici,
Čestitam vam Tjedan hrvatskih manjina iz okolnih zemalja i toplo vas pozdravljam kao pokrovitelj ove značajne manifestacije za sve nas, kao i za hrvatskih nacionalni korpus u cjelini.
Ove godine obilježavamo 10. obljetnicu vaših redovitih okupljanja u Zagrebu, te time obilježavamo i puno desetljeće značajne aktivnosti Hrvatske matice iseljenika.
Stjecajem povijesnih, političkih, ratnih i drugih prilika brojni Hrvati su se našli izvan granica matice domovine. Naš narod po tome nije bio izuzetak od drugih europskih naroda, čiji pripadnici su također živjeli izvan granica matice domovine.
Ta činjenica bila je povodom mnogih nesporazuma i problema, a sve je obično završilo kao tragedija manjinske nacionalne zajednice. Europska povijest puna je tragičnih zlouporaba nacionalnih manjina.
U tome nisu bili izuzetak ni Hrvati. Naš narod nije sudjelovao u agresijama, pa prema tome ni Hrvati u susjednim zemljama tijekom povijesti nisu bili sredstvo ekspanzije niti agresije. Hrvatske manjine u susjednim i drugim Europskim zemljama trpjele su posljedice agresije na Hrvatsku i hrvatski narod. To se zbivalo i u nedavnoj prošlosti, tijekom raspada bivše Jugoslavije i stvaranja samostalne i neovisne Republike Hrvatske.
Hrvatske manjine i danas imaju problema u svojem djelovanju, koje vi svakodnevno rješavate.
Unatoč financijskim poteškoćama s kojima se susrećete u vašem radu i djelovanju vi uspijevate održati vašu aktivnost i vaše djelovanje postaje sve izraženije. Rezultati lokalnih izbora u susjednim zemljama itekako mogu utjecati na vašu buduću aktivnost, ali u svakom slučaju znajte da nećete ostati bez potpore. Vašom upornošću i ustrajnošću vi ste očuvali načela kulturnog djelovanja i vaše hrvatsko nacionalno biće i Republika Hrvatska će to i dalje podupirati.
Suvremena Europa gradi se na novim temeljima. Po prvi puta u tisućgodišnjoj povijesti ideje europskog ujedinjenja, Europa se ujedinjuje na načelima suradnje, na načelima mira, na načelima razvitka, a ne na načelu ujedinjenja silom.
U tome je europsko ujedinjenje milenijski poduhvat. Europska unija nastaje na temelju suradnje, na temeljima demokracije, na načelima poštivanja demokratske procedure, na načelima nacionalnih i kulturnih različitosti. Europa budućnosti biti će ujedinjena oko ideje europskog zajedništva, ali ona će biti bogata kulturnim osobitostima svih europskih naroda.
Europsko ujedinjenje sada po prvi puta doista znači ispunjenje snova vaših predaka o nacionalnom projektu hrvatske samostalnosti. Republika Hrvatska danas je priznata europska država, kandidat za članstvo u Europskoj uniji, čija će punopravna članica postati tijekom nekoliko sljedećih godina.
Zbog toga i u takvom poimanju ujedinjene Europe, vi pripadnici hrvatske nacionalne manjine u okolnim zemljama postajete nositelji suradnje između vaših domovina i vaše nacionalne matice.
Po prvi puta u vašoj i Hrvatskoj povijesti vi doista postajete pravi mostovi suradnje između Republike Hrvatske i vaših domovina, te time vi stječete priliku za potpuno novu povijesnu ulogu. U sadašnjosti i budućnosti vi objektivno prestajete biti sredstvo nacionalne manipulacije ili potencijalne žrtve. Vi ste mostovi suradnje u procesu europskog povezivanja, politički i kulturno najvrednijem procesu u Europi. Vi postajete katalizatorom milenijskog poduhvata europskog ujedinjenja.
Pripadnici hrvatskog naroda u susjednim i drugim europskim zemljama znali su tijekom proteklih stoljeća očuvati vlastiti nacionalni i kulturni identitet. Vi ste znali očuvati svoj jezik, svoje etničko nasljeđe, znali ste očuvati drevnu kulturnu baštinu hrvatskog nacionalnog bića.
Istodobno vi ste bili i jeste lojalni građani zemlje u kojoj živite. Na tome vam kao predsjednik Republike Hrvatske zahvaljujem u ime svih Hrvata i svih građana Republike Hrvatske.
Po svemu tome vi ste pokazali kako je vaše djelovanje i sve aktivnosti u okviru vaših zajednica bilo iznimno vrijedno i predstavlja neodvojiv dio hrvatskog nacionalnog bića, multi-kulturalne baštine Republike Hrvatske, ali istodobno i svih okolnih zemalja u kojima živite i djelujete.
Poštujem nastojanja i djelovanje vaših predaka, vas koji ste ovdje, vaših prijatelja i sunarodnjaka, kao i svih onih u vašim domovinama koji podupiru vaše djelovanje.
Gospođe i gospodo,
još jednom odajem posebno poštovanje vašem radu, izražavam potporu Republike Hrvatske djelovanju svih aktivnosti i društava u okviru Hrvatske matice iseljenika, te svečano izražavam da će Republika Hrvatska podupirati sve vaše buduće aktivnosti koje će slijediti velike ideje europskog ujedinjenja i očuvanja kulturnih osobitosti hrvatskog naroda. Ovime proglašavam manifestacije X. Tjedna hrvatskih manjina otvorenim. Živjeli!