20.10.2003. Zagreb - Obraćanje predsjednika Republike u povodu raspisivanja izbora za Hrvatski sabor

Temeljem Odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora, koja je donesena na sjednici 17. listopada 2003., a u skladu s ustavnim ovlastima predsjednika Republike Hrvatske, donio sam danas, 20. listopada, Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru.

 

Izbori će se održati u nedjelju, 23. studenog 2003. godine, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima naše zemlje i dan ranije, u subotu, 22. studenog.

 

Pozivam vas da sudjelujete na ovim izborima i ostvarite svoje ustavom zajamčeno biračko pravo, da izađete na birališta i izaberete svoje predstavnike u Hrvatskom saboru, te time vašim glasom odredite i izbor buduće hrvatske Vlade. Svojim glasovima izravno utječete na razvitak Republike Hrvatske te tako određujete i vlastitu budućnost.

 

Vjerujem da će političke stranke u predizbornoj promidžbi poštivati hrvatske zakone i držati se demokratskih načela. Stoga pozivam stranke na fer i poštenu predizbornu kampanju.

 

Također vjerujem da će hrvatski građani dati povjerenje onima koji će omogućiti razvoj Republike Hrvatske, sigurnu budućnost i perspektivu razvitka za njezine građane. 

 

Republika Hrvatska oblikuje se kao suverena i demokratska država u kojoj su zajamčena temeljna ljudska prava, osigurano poštivanje prava čovjeka i građanina, te ravnopravnost manjina. Zadaća svih nas je osiguravanje gospodarskog i kulturnog napretka i socijalnog blagostanja svih građana. Siguran sam da će novoizabrani Hrvatski sabor i nova hrvatska Vlada na najbolji mogući način ispuniti ove zadaće u razvitku Republike Hrvatske.