21.03.2004. - Amman, Jordan

Govor predsjednika Mesića na jordansko-hrvatskom gospodarskom forumu

 

Uvaženi predstavnici Hašemitske Kraljevine Jordan,

Poštovani predstavnici gospodarstva Hrvatske i Jordana,

Gospođe i gospodo

 

S posebnim zadovoljstvom pozdravljam Vas prilikom boravka hrvatskog izaslanstva u Jordanu. Dozvolite da na početku izrazim uvjerenje da bez obzira na različita zemljopisna i regionalna okruženja, perspektive razvoja hrvatsko-jordanske gospodarske suradnje vidim u mnogim sličnostima.

Naša su tržišta podjednako velika. Oba gospodarstva od prije nekoliko godina uređuju svoje odnose s drugim državama prema globalnim trgovinskim pravilima. Proces privatizacije otvoren je u Hrvatskoj i Jordanu.

Bit ću iskren i naglasiti da dijelimo i slične gospodarske probleme u pogledu nezaposlenosti i vanjskog duga.

Hrvatsko prioritetno političko i gospodarsko okruženje je Europa koja se ujedinjuje. Ali vjerujem da imamo puno razloga uspostavljati poslovne, trgovinske i gospodarske veze i sa izvaneuropskim okruženjem. Vaše današnje sudjelovanje potvrda je tih interesa.

Osobno smatram da državne administracije moraju omogućiti i olakšati uvjete u kojima gospodarski partneri mogu realizirati svoje ciljeve. U tom pogledu, smatram da moramo čim prije zaključiti relevantne gospodarske ugovore između Hrvatske i Jordana.

Neka rješenja jordanskog gospodarstva primjenjiva su i u Hrvatskoj, ali i obrnuto. Mi želimo stvoriti poticajnu atmosferu za privlačenje stranih ulaganja. Vaše industrijske i gospodarske zone u tome su se već dokazale.

Turizam je pak najvažnija hrvatska gospodarska grana, a u Jordanu ta djelatnost predstavlja rastući izvor prihoda. Stoga sam uvjeren da su razmjene i transferi takovih iskustava u interesu obje države. Jedan od modela može biti i uspostava zajedničkih poduzeća.

Napokon obje zemlje sudjeluju u velikim infrastrukturnim projektima. Hrvatska je prioritetnim odredila povezivanje svih svojih većih odredišta sa svojim susjedima.

Posebno smatramo važnim povezati jadranske luke sa zaleđem Srednje i Jugoistočne Europe, čime se tržište proširuje na gotovo dvjesto milijuna potrošača. Siguran sam da i jordansko gospodarstvo u tim lukama može vidjeti mogućnost za plasman vlastitih resursa.

Gospođe i gospodo,

Uz zadovoljstvo ovim prvim službenim posjetom Jordanu na najvišoj razini, smatram izuzetno važnim da gospodarski partneri pronalaze zajedničke interese.

Koristim priliku pozvati Vas da takvu bilateralnu perspektivu proširimo i u zajedničkom nastupu prema trećim državama. Što se Hrvatske tiče, mnoga su njena poduzeća već duže poznata i priznata u Vašoj regiji.

Na kraju, uz sve spomenute potencijale, povezuje nas sličan gospodarski «hardware»  «software» - a to je sve modernija komunikacijska infrastruktura, razvijajući financijski servisi i obučena radna snaga. Mislim da na tim pretpostavkama također možemo lakše ostvarivati naše bilateralne interese.

Želim Vam uspješan rad i dobru suradnju.

Hvala!