21.04.2008. - Tirana

Govor predsjednika Republike na otvaranju Albansko-hrvatskog gospodarskog foruma

 

Gospodine predsjedniče Republike Albanije,

uvaženi gospodarstvenici iz Albanije i Hrvatske,

gospođe i gospodo,

 

Drago mi je što Vam se mogu obratiti prilikom otvaranja Gospodarskoga foruma koji će istražiti konkretne mogućnosti daljega unapređivanja naših gospodarskih odnosa. Očekujem od vas da upozorite i na probleme s kojima se u građenju tih odnosa suočavate, kako bismo se mi – na državnoj razini – mogli potruditi da ih uklonimo, ili barem smanjimo.

Vi svakako znate više od mene o pojedinostima naših gospodarskih odnosa, ali ja mislim da mi njihovim razvojem, u prvome redu kontinuiranim rastom što ga posljednjih godina bilježimo u gospodarskoj razmjeni, možemo biti zadovoljni. U isto doba razvidno je kako postojeće mogućnosti na polju trgovine nisu iskorištene.

Naše dvije zemlje, u sklopu regionalne suradnje, pridaju osobitu važnost CEFTA-i, a uključene su i u kapitalne projekte Jadransko-jonskoga autoputa i Jadranskoga plinovoda. Ne mogu odoljeti, a da ne kažem kako je bilo onih koji su, kada sam – od samoga početka mojega predsjedničkoga mandata godine 2000-te - počeo zagovarati Jadransko-jonski autoput, reagirali kao da govorim o utopiji. Danas, ta se „utopija“ pred našim očima pretvara u stvarnost, a koristit će generacijama što će doći poslije nas.

Kada je razvoj u pitanju, treba imati viziju. Upravo to očekujem i od vas. Nemojte se zadovoljavati time da razgovarate samo o dnevnim poslovima, ma kako važni oni bili. Gledajte u budućnost – i naših zemalja, ali i svojih tvrtki. Gradite tu budućnost kroz poslove koje danas započinjete i sklapate. Mi imamo interesa, a i kapaciteta, za ulaganja u neke dugoročne projekte u Albaniji.

Svjestan sam toga da manjkavost prometnih veza, kao i vizni režim, predstavljaju značajne kočnice na putu razvijanja hrvatsko-albanske gospodarske suradnje. Godinama se zauzimam kako za otvaranje zrakoplovne linije Zagreb – Tirana, tako i za liberaliziranje viznoga režima.

Očekujem da, polazeći od svojih interesa, ali i od interesa naših zemalja, razmotrite sadašnje stanje naših gospodarskih odnosa, kao i perspektive njihovoga daljeg razvoja. Nadam se da ćete tome razvoju današnjim sastankom dati značajan doprinos.

Želim vam uspješan rad!