21.06.2003. - Solun, Grčka

Sastanak na vrhu EU - Zapadni Balkan. Govor predsjednika RH Stjepana Mesića.

 

Gospodo predsjednici,
premijeri i ministri,
ekselencije,
gospođe i gospodo,

Naš današnji sastanak u Solunu logični je nastavak procesa započetog u Zagrebu potkraj godine 2000. Zagreb je bio svojevrsno iznenađenje, Solun je već ušao u područje rutine. Za Evropsku Uniju oba su sastanka možda tek mali koraci prema zaokruživanju projekta ujedinjavanja starog kontinenta. Za Hrvatsku riječ je o velikim koracima koji nas nepovratno približavaju našem krajnjem cilju – punom uključivanju u Evropsku uniju.

Kao jedina zemlja regije Republika Hrvatska službeno je podnijela kandidaturu za članstvo u Uniji. Učinili smo to imajući u vidu kako ono što smo dosada postigli, tako i ono što još moramo učiniti. Mi smo dosada proveli više od 60% predviđenoga. Povlačimo, uz ostalo, i nepopularne poteze. Ipak, podrška naših građana članstvu u Uniji ostaje nepromijenjeno visoka – oko 75%.

U ovoj fazi i mi, kao i ostale zemlje procesa pridruživanja i stabilizacije, mada svaka u svojoj fazi približavanja Evropi, težimo uspostavljanju odnosa evropskog partnerstva. Mi nastupamo i nastupat ćemo i dalje kako u skupini, tako i individualno. Načelo individualnog pristupanja, afirmirano na zagrebačkom summitu, vrijedi i danas. No, ono nije ni u kakvoj suprotnosti s regionalnom suradnjom koja je nezaobilazna stepenica na putu prema ujedinjenoj Evropi.

Svjesni smo preuzetih obveza i svega što moramo provesti, sigurni smo da imamo snage i sposobnosti to učiniti. Pritom mislim i na gospodarske i na političke uvjete. Potvrđujem čvrstu volju Republike Hrvatske da sve te uvjete ispuni. Mi znamo da nema političke slobode bez demokracije, niti gospodarske slobode bez tržišnog gospodarstva. Ustrajat ćemo u borbi protiv globalnog terorizma i organiziranog kriminala, kao i u naporima da se prevladaju posljedice ratova na području bivše Jugoslavije, u što uključujem i punu suradnju sa Haškim sudom, odnosno kažnjavanje počinitelja ratnih zločina.

Zaključujem: želimo postati dijelom velike evropske obitelji. Obavit ćemo svoj dio posla. Očekujemo u tome vašu pomoć i podršku. Hrvatska i jugoistok Evrope trebaju Evropsku uniju, ali i Evropska unija treba jugoistok starog kontinenta i – naravno - Hrvatsku.

Hvala!