22.04.2005. - Jasenovac

Govor predsjednika Mesić prilikom polaganja vijenaca u Jasenovcu

 

Danas, točno šest desetljeća poslije proboja logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac, odao sam počast ne samo palima u proboju, nego svim žrtvama toga okrutnog mučilišta i gubilišta što je bilo uspostavljeno na ovom prostoru u vrijeme tzv. Nezavisne Države Hrvatske.

Kao predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga, u odavanju počasti pridružila mi se i Hrvatska vojska. Upozoravam na tu činjenicu zbog njezinog dubokog i simboličnog značenja.

Jasenovac je bio poprište jedinstvenog i neponovljivog zločina holokausta. To je činjenica. Ali, činjenica je također i to, da jasenovački zločin nije bio samo zločin holokausta. Ovdje su pobijeni deseci tisuća ljudi. Židovi, Srbi i Romi ubijani su isključivo zbog svoje rase, nacije, odnosno vjere. Hrvati antifašisti ubijani su zbog svojega svjetonazora.

Nitko od njih nije bio neprijatelj hrvatske države. Ali, bili su neprijatelji fašizma i nacizma, odnosno njihove hrvatske varijante oličene u ustaškom režimu.

Žalosno je da uvijek iznova treba podsjećati na te činjenice. Kao što je žalosno i to da i danas ima onih koji se žrtvama i patnjama zatočenika Jasenovca služe u funkciji dnevno-političkih kalkulacija usmjerenih na to da prostori bivše Jugoslavije ostanu u zagrljaju prošlosti, umjesto da otvaraju vrata budućnosti.

Mislim kako na one koji uvećavaju broj žrtava, tako i na one koji zločine nastoje umanjiti ili relativizirati. I jedni i drugi pripadaju prošlosti. U budućnost se može ići samo ako se otvorenih očiju gleda na prošlost.

Nama ne treba ni uljepšana, ni krivotvorena prošlost. Zločini koji su ovdje počinjeni bili su grozni i to treba otvoreno reći. Za zločine nije odgovoran hrvatski narod, nego pojedinci i skupine koji su zloupotrijebili hrvatsko ime i ideju hrvatske države, da bi ostvarivali svoje zločinačke ciljeve.

Ovamo treba dolaziti, da bi se odala počast nevinim žrtvama ideologije u čijem je korijenu bio zločin i prakse koja je taj zločin ostvarivala.

Ovamo treba dolaziti da bi se učilo, da se ne bi zaboravilo – kako se ne bi ponovilo. Upravo zato Spomen područje Jasenovac mora posjetiteljima pružiti uvid u punu i pravu istinu o tome, što se ovdje događalo – ma kako strašno bilo i upravo zato, što je bilo tako strašno.

Mlade generacije moraju shvatiti kakvo je zlo bio fašizam u svim svojim pojavnim oblicima. One moraju naučiti cijeniti i poštovati borbu i žrtve antifašizma koji su u temeljima današnje hrvatske države.
Žrtve Jasenovca, kao i sve žrtve fašizma i nacizma zaslužile su da počivaju u miru. Na današnji dan, točno šezdeset godina poslije očajničkog, ali i herojskog proboja logoraša, kao predsjednik moderne, demokratske hrvatske države odajem im počast i izražavam duboko žaljenje što je ikada, igdje, ma i jedan čovjek bio ubijen od onih koji su svoju krvavu rabotu zaodijevali u plašt hrvatstva.

Vjerujem da je ova poruka dovoljno jasna. Nadam se da će, posredovanjem medija, postati i dovoljno glasna. To je potrebno kako bi oni, i u Hrvatskoj, i u svijetu, koji još i danas otvaraju dilemu: kakva je Hrvatska i kakva bi ona trebala biti, mogli svoju dilemu jednom za svagda razriješiti.