22.04.2005. - Zagreb

Govor predsjednika Mesića na otvaranju Optima telekoma

 

Poštovane gospođe i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas prigodom otvaranja nove mreže fiksne telefonije u Hrvatskoj !

Danas su ovdje prisutni politički i gospodarski dužnosnici Republike Hrvatske, te Grada Zagreba i Velike Gorice, i predstavnici hrvatskih kompanija!
Hrvatska tvrtka «Optima – Telekom» prvi je fiksni pružatelj usluga fiksne telefonije, koji kao konkurencija T-HT-u na području Republike Hrvatske nudi mogućnost odabira operatora, te smanjenja troškova telekomunikacijskih usluga.
Direktni efekti ove investicije mogu se mjeriti u planiranom ulaganju u iznosu od 15 milijuna eura, te u otvaranju 300 novih radnih mjesta.
Posebno moram istaknuti kako se radi o hrvatskom ulaganju od strane hrvatske kompanije, koja želi potaknuti brži razvitak telekomunikacija u Hrvatskoj!
Međutim, indirektni efekti ove investicije još su značajniji!
To su povećanje konkurencije u telekomunikacijskim uslugama, te se očekuje smanjenje cijena usluga.
Osim toga, investicije u telekomunikacije predstavljaju okosnicu modernog društva i moderne tržišne privrede.
Ovakve investicije ulaze u kategoriju strateškog razvitka temeljne infrastrukture svakog društva koje želi biti informatizirano (tzv. «information society»), te želi biti «društvo utemeljeno na znanju» (tzv. «knowledge - based society»).
Hrvatska ima izuzetno velike potencijale u informatizaciji i razvitku telekomunikacija, ali kasni u tome!
Tek je ove godine započeta deregulacija telekomunikacijskog tržišta, uz ukidanje dosadašnjeg monopola; očekuje se snižavanje cijena telekom usluga; odobrena je koncesija za treću mobilnu i UMTS mrežu; itd.
Sve to podržavam ! Takva politika trebala bi stvoriti ključne pretpostavke za širenje širokopojasnog Interneta i njegovu sve veću upotrebu na hrvatskom tržištu!
Stoga ću od hrvatske Vlade zatražiti da se hitno usvoji nacionalna, «hrvatska strategija razvitka širokopojasnog Interneta» i na tome zasnovana informatizacija hrvatskog društva i države.
U tome se mora - uz poduzetnički  sektor - u što većoj mjeri angažirati i hrvatska država!
Mislim da nema potrebe šire obrazlagati kako se ulaganja u informatički sektor višestruko isplate. Tako će se moći realizirati projekti informatizacije javne uprave, kao tzv. e - vlada, informatizacija hrvatskog zdravstva, porezne uprave i  zemljišnih knjiga u sudovima; povezivanje privatnih kompanija poput banaka integriranjem prijenosa zvuka, slike i podataka u njihovim poslovnicama (tzv. IP tehnologija) i drugo.

Moramo potaknuti povezivanje hrvatskih škola i drugih obrazovnih institucija (posebice fakulteta) širokopojasnim Internetom !
Naposljetku, čestitamo vam na ovom poduzetničkom pothvatu; na hrabrosti da započnete svoje poslovanje u tako kompetitivnom sektoru gospodarstva, koji se svakim danom sve više mijenja uslijed ubrzanog napretka tehnologije.

Želimo vam, poštovane gospođe i gospodo, uspješan rad!

Hvala!