23.06.2007.

Govor predsjednika Mesića prilikom odlikovanja Nj.E.g. Alfreda Moisiua, predsjednika Republike Albanije

 

Poštovani gospodine predsjedniče, dragi Alfrede,

cijenjeni uzvanici,

gospođe i gospode

 

Čini mi osobito zadovoljstvo što Vam mogu danas predati najviše hrvatsko odlikovanje, Velered kralja Tomislava s lentom i velikom Danicom. Ono je izraz priznanja za sve što ste učinili na polju produbljivanja odnosa naših dviju zemalja.

To je jednostavno izreći u jednoj jedinoj rečenici, ali iza te rečenice o doprinosu produbljivanju hrvatsko-albanskih odnosa stoji mnogo napora, stoji velika aktivnost i stoji, nadasve, sposobnost da se realno, a u isto vrijeme i vizionarski, procijeni potreba i mogućnost svestrane suradnje naših dviju susjednih zemalja.

Rado se sjećam svakog susreta s Vama i svakog razgovora što smo ga vodili. I Vi i ja, polazili smo od toga da su dobri odnosi između Republike Hrvatske i Republike Albanije u interesu obiju zemalja, ali i više od toga – u interesu cijele regije i potpunoga i trajnoga normaliziranja prilika u njoj.

I Hrvatska, i Albanija iskreno teže pretvaranju Jugoistočne Europe u područje mira, sigurnosti i stabilnosti.

I Hrvatska, i Albanija imaju iste ciljeve i ambicije, a to je ulazak u Euroatlantske integracije, u Europsku uniju i u NATO. Naravno, svaka će zemlja u tome napredovati u skladu s vlastitim postignućima, svaka će biti ocjenjivana individualno, ali ja nimalo ne sumnjam da ćemo se naći na našem zajedničkom cilju. A da na putu do njega uspješno izmjenjujemo iskustva i uzajamno se pomažemo, to je činjenica koja se kao jedan od kamenčića uklapa u mozaik naših sve bližih odnosa.

Rekao sam da dijelimo želju o pretvaranju ovoga dijela Europe u područje mira i sigurnosti. Isto tako mi dijelimo i zabrinutost zbog svega što bi se moglo pokazati preprekom u ostvarivanju toga dugoročnog i nezaobilaznog cilja.

Hrvatska i Albanija imaju mnogo dodirnih točaka – i u prošlosti, i danas, ali i u budućnosti. Prošlost ne valja zaboravljati, iz nje treba učiti, ali moramo se koncentrirati na budućnost. Znam da ste Vi, na čelu Republike Albanije, polazili upravo od takvog stajališta. I baš zahvaljujući tome i jesmo u izgrađivanju bilateralnih odnosa mogli doći do točke na kojoj smo danas.

Naravno, treba ići dalje i ići ćemo dalje. Vama, poštovani gospodine predsjedniče, dragi Alfrede, još jednom zahvaljujem na Vašem doprinosu jačanju hrvatsko-albanskog prijateljstva i suradnje i čast mi je što Vam sada mogu predati Velered kralja Tomislava.